I protokollen kan man få et overblik over, hvad vi snakkede om på mødet, og hvad vi har lavet af aftaler. Som noget nyt forsøger vi os med at sende den ud i et andet format, som alternativ til det vanlige PDF-format.
13:00 Velkomst og introduktion v/Jan Eriksen
13:10 Baggrund og projektets faser v. Jesper Madsen og Jesper Tambour
13:25 Forsøg m. bortskræmning, regulering og udlægning af aflastningsmarker v. Jesper Madsen, AU
13:40 Målinger af gåseskader på afgrøder v/Kevin Clausen, AU
13:50 Forsøg med lokalt samarbejde om forvaltning v/Hans Peter Hansen, AU
14:00 Læring, konklusioner og forslag v/Jonas Rubæk, lokal landmand
14:10 Læring, konklusioner og forslag v/Christian Clausen, lokal jæger
14:20 Erfaringer og reflektioner v/Jesper Pedersen, Naturstyrelsen
14:30 Supplerende kommentarer og opklarende spørgsmål fra VFR
14:40 Hvordan kommer vi videre? Tres spørgsmål!
15:00 Hvad tager vi med hjem? v/VFR
Deltagere: 27
Heraf 7 lokale, 8 fra Vildtforvaltningsrådet, 5 fra Aarhus Universitet, 3 fra Miljøstyrelsen, 2 fra Guldborgsund Kommune og 2 fra den lokale enhed af Naturstyrelsen.
Referenter: Sandie Lohse Sørensen og Annika Skarðsá Jeppesen
Indledningsvist får formanden for Vildtforvaltningsrådet (VFR), Jan Eriksen (JE), ordet.
Dernæst får projektleder Jesper Madsen (JM) ordet:
v/Jesper Madsen, AU og Jesper Tambour, lokal deltager
Jesper Madsen beskrev indledningsvis projektets baggrund og de forskellige faser. Den lokale deltager og landmand Jesper Tambour (JT) supplerede med baggrunden for hvorfor han som lokal gik ind i projektet da det i sin tid opstartede.
Jesper Madsen (JM), Kevin Clausen (KC) og Hans Peter Hansen (HPH) fra Aarhus Universitet gav hver især korte præsentationer med titlerne ’Forsøg med bortskræmning, regulering og udlægning af aflastningsmarker’ (v. Jesper Madsen), ’Målinger af gåseskader på afgrøder’ (v. Kevin K. Clausen) og ’Forsøg med lokalt samarbejde om forvaltning’ (v. Hans Peter Hansen).
Efter projektteamets oplæg fulgte tre oplæg fra de lokale, der har indgået i projektet, fordelt på interesserne landmænd, jægere og embedsværk.
Oplæggene er udarbejdet ved hhv. et deltagermøde i september, hvor deltagerne i fællesskab har arbejdet med emnerne ’Erfaringer og læring opnået ved projektet’ og ’Forslag til fremtidige forvaltningstiltag’. Efterfølgende indgik nogle af deltagerne i en arbejdsgruppe, der mødtes sidst i september. Arbejdsgruppen har finjusteret de fælles drøftelser og klargjort det til præsentation. De tre oplægsholdere præsenterer derfor på den samlede deltagergruppes vegne.
Kommentarer til første oplæg
Ingen kommentarer
Kommentarer til tredje oplæg
Efter oplæggene var der en plenumsession med spørgsmål og kommentarer på tværs af oplæggene og til projektet generelt.
Efter ’spørgsmål og kommentarer’, skiftedes til en drøftelse ledet af tre spørgsmål, der blev præsenteret på storskærm. Drøftelsen foregik i plenum.
Jan Eriksen får afslutningsvis ordet og runder af for eftermiddagens møde.
19:00 Velkomst
19:10 Status på staldmøde-aftaler (JM)
19:30 Introduktion til møde med Vildtforvaltningsrådet i oktober
19:40 Hvad har vi lært af projektet? (konkrete konklusioner og erfaringer)
20:25 Hvilke budskaber vil vi gerne formidle til VFR? (konkrete hovedpointer og forslag)
21:10 Næste skridt – hvem gør hvad?
21:30 Tak for i aften
Deltagere: 20
Fra Aarhus Universitet: Professor Jesper Madsen (JM), seniorforsker Hans Peter Hansen (HPH), videnskabelig assistent Sandie Lohse Sørensen (SLS) og akademisk medarbejder Annika Skarðsá Jeppesen (ASJ).
Referenter: SLS og ASJ.
Hans Peter Hansen (HPH) byder velkommen til aftenens møde, som er et planlægningsmøde forud for Vildtforvaltningsrådets (VFR) besøg fredag den 4. oktober 2024. På aftenens program er derfor at drøfte, hvad deltagerne ønsker at præsentere for VFR, og hvordan det skal organiseres.
HPH gør desuden opmærksom på, at der på nuværende tidspunkt er omtrent 1 år tilbage af projektet.
Jesper Madsen (JM) gennemgår aftalerne fra staldmøderne i juni måned, også for at høre om der er opdateringer på dem. JM’s powerpoint med aftalerne indskrevet kan ses her.
Ad Vigsnæs
Ad Vantore
Ad Sydfalster
HPH forklarer indledningsvist hvad og hvem Vildtforvaltningsrådet er, og hvilken rolle de spiller. Det bliver forklaret at Vildtforvaltningsrådet er et rådgivende organ for Miljøministeriet i spørgsmål om jagt- og vildtforvaltning, hvor formanden hedder Jan Eriksen. Vildtforvaltningsrådet har tidligere været en tur forbi projektet nogle år tilbage, og derfor er det også interessant for dem, at komme tilbage og høre hvordan det går nu.
JM viser programmet for den 4. oktober, hvor anden halvdel vil foregå på rådhuset sammen med de lokale projektdeltagere, der har tid og lyst.
Powerpoint-præsentation om Vildtforvaltningsrådet og program for den 4. oktober kan ses her.
Da det er meningen, at det er de lokale deltagere, der selv skal præsentere deres erfaringer og ønsker for VFR, er det nødvendigt at det forberedes. Der lægges derfor op til to omgange gruppediskussioner, for at alle deltagere bedre kan få mulighed for at byde ind med input.
Grupperne blev opdelt i en gruppe med jægere, to grupper med landmænd, og en gruppe med ’embedsværk’ (kommunen og NST). Grupperne fik hver et ark papir og en tusch, og blev bedt om at nedskrive deres drøftelser. Efterfølgende præsenteredes det på skift i plenum. Resultaterne af drøftelserne ses nedenfor.
Gruppe Landmand I
Tilføjelser og kommentarer
Gruppe Landmand II
Ønsker
Tilføjelser og kommentarer
Gruppe Jægere
Tilføjelser og kommentarer
Gruppe Embedsværket
Tilføjelser og kommentarer
Gruppe Landmand I
Tilføjelser og kommentarer
Gruppe Landmand II
Tilføjelser og kommentarer
Gruppe Jægere
Tilføjelser og kommentarer
Gruppe Embedsværket
Tilføjelser og kommentarer
En række af aftenens deltagere meldte sig efterfølgende til arbejdsgruppen, dog med det forbehold at dato for arbejdsgruppemøde endnu ikke er sat. Arbejdsgruppen inkluderer følgende
Der bliver sendt en mail med datoforslag til en dato midt/sidst i september. Anita Pedersen, Guldborgsund Kommune, gør slutteligt opmærksom på, at det formentligt ikke er muligt at være på rådhuset til arbejdsgruppemødet, så en alternativ lokalitet vil skulle findes. Dato og sted meldes ud.
Mødet afholdtes kl. 18:00-21:30
Antal deltagere: 28
Mødet blev indledt med en præsentation af mødets facilitatorer og dernæst alle aftenens deltagere. Der er både gengangere og nye.
Fra Aarhus Universitet deltog Jesper Madsen, Hans Peter Hansen, Sandie Lohse Sørensen, Kevin Kuhlmann Clausen og Annika Skarðsá Jeppesen.
Jesper Madsen fortalte, at Vildtforvaltningsrådet (VFR) (som er det rådgivende organ for Miljøministeren i spørgsmål om jagt - og vildtforvaltning), planlægger at lade deres årlige todages ekskursion gå til Lolland-Falster. De vil i den forbindelse gerne lægge vejen forbi projektet den 4. oktober 2024.
Jesper Madsen fortalte endvidere om gåseprojektet omkring Kastrup Lufthavn, herunder at:
Oplæg ved Kevin Kuhlmann Clausen (se præsentation her)
Oplæg ved Sandie Lohse Sørensen (se præsentation her)
Deltagere fra de forskellige områder fortalte på skift hvilke erfaringer de har gjort sig i løbet af efteråret og vinteren 2023/2024.
Der er ingen deltagere derfra til stede, men Jesper Madsen har været i telefonisk kontakt med Ulrik Pyndt og refererer hvad han har fortalt.
18.15-19.00 Aftensmad
19.00-19.15 Velkomst og siden sidst
19.15-19.30 Status for gæssenes brug af området i vinteren 2022-2023
19.30-19.45 Status for markforsøg
19.45-20.15 Status for lokale afværgeforanstaltninger, regulering og organisering
20.15-20.45 Præsentation og diskussion af målsætningspapir
20.45-21.15 Konkretisering af handlinger og organisering for området som helhed og delområder for den kommende sæson
21.15-21.30 ’Hvem gør hvad?’
21.30- Tak for i aften
Jesper Madsen byder velkommen og orienterer kort om mødet i arbejdsgruppen for målsætninger. Desværre er der ingen andre fra arbejdsgruppen, der kunne deltage i aften, så Jesper vil gå igennem gruppens arbejde under punktet ’Præsentation og diskussion af målsætningspapir’.
Jesper indledte med at fortælle, at gæssenes brug af området, viser at en relativt lille flok på 1000 bed sig fast ved Kalvø frem til maj. Ellers har det været et roligt forår, hvor antallet dykkede i midten af marts fra ca. 15000 til 5000-6000. Der var flest i november til midt marts.
Jesper Madsen fortalte, at de udtagne forsøgsmarker er gennemgået i februar og april måned. På markerne, som både indbefatter Lolland og Falster, vil der blive samlet markudbytter.
Uffe Jensen fortalte om de foreløbige erfaringer med afværgeforsøg ved Vantore, på Jesper Løjes og Troels Frandsens arealer. Arbejdet er foregået på en linje omkring Vantorevej og har fulgt samme model som Jesper Pedersen anvendte. På enkelte utilgængelige marker er der opsat gaskanoner.
[Siden mødet den 14. juni er Jacob Palsgaard fra AVJN gået i gang med at arrangere et møde i august med den regionale hjortevildtgruppe og Aarhus Universitet, om mulighederne for at lave en forvaltningsplan for dåvildt.]
18:45 |
|
19:30 | Konkretisering af målsætninger, handlinger og prioriteringer
|
20:00 |
|
20:30 |
|
Vantore:
Vigsnæs:
Gedsergård:
Sydfalster:
Prioritering af målsætninger
Konkretisering af handlinger
Videre arbejde/næste skridt/arbejdsgruppe
Oplæg til markskadeforsøg
Oplæg til undersøgelse af lokal organisering
Dobbeltstandarder i den internationale regulering
Hans Peter Hansen, Jesper Madsen og Cathrine S. Dethlefsen fra Aarhus Universitet byder velkommen til aftenens møde. Hans Peter gennemgår programmet for i aften og understreger at vi i aften primært skal arbejde med målsætninger.
Siden vores sidste møde, den 7. september, er der kommet nye til i projektet. Blandt andet en gruppe landmænd fra Vigsnæs. Derfor starter vi med en kort runde, hvor alle præsenterer sig selv.
Ift. reguleringstilladelse, MST: Jesper Madsen giver en opdatering på den dispensationsansøgning der er blevet sendt til Miljøstyrelsen, med henblik på at få nogle mere lempelige vilkår til reguleringen. Jesper afventer stadig svar fra Miljøstyrelsen, og derfor skal man søge Naturstyrelsen om reguleringstilladelser som normalt.
Møde, Vigsnæs d. 3. oktober 2022: Siden vores sidste møde har Jesper Madsen og Hans Peter Hansen afholdt et staldmøde hos Finn Mortensen, Kalø, Vigsnæs. På mødet deltog i alt ni lodsejere fra området, som gerne ville vide mere om projektet og mulighederne for at indgå i samarbejdet. Der var enighed blandt de deltagende lodsejere på Vigsnæs om at indgå i projektet. På mødet blev der drøftet placeringer af aflastningsmarker og der blev taget initiativ til at indsamle fuldmagter til en fælles dispensationsansøgning. Jesper Tambour står for at samle fuldmagter og indsende ansøgningen.
Jesper Pedersen fra NST påpegede, at man som reglerne er nu, frit kan søge reguleringstilladelser for flere lodsejere, blot man har fuldmagt. Det kræver ingen særdispensation, og man kan så nøjes med at lave én samlet indberetning.
Tællinger: Siden sidste møde har Jesper Madsen gennemført en række tællinger i området. Jesper kan konstatere at gæssene er her, men indtil videre ikke i samme omfang som vi så sidste år.
Tælling i uge 43: ca. 6000-8000 gæs
Tælling i uge 44: ca. 3000 gæs. På denne tælling bemærker Jesper Madsen, at han ser, at der er opsat flere skræmmemidler rundt omkring.
Jesper Madsen gav et oplæg om adaptiv forvaltning og internationale målsætninger for forvaltning af bramgæs. Præsentationen kan ses i fuld længde via link til højre.
Afslutningsvist i Jespers oplæg, flyttes fokus fra de internationale målsætninger til de lokale problemstillinger, vi arbejder med i projektet. Problemstillingen er forsøgt sammenfattet af Jesper Madsen, Hans Peter Hansen og Cathrine S. Dethlefsen, med afsæt i de problematikker og ønsker, der er dokumenteret i løbet af dette, samt de to foregående projekter.
Afgrødeskader som følge af et stigende antal bramgæs, samt andre gåsearter og sangsvaner, medfører uacceptable økonomiske omkostninger for landbruget. Bortskræmning og regulering er tidskrævende og afværger kun problemerne i kort tid, og med risiko for at gæssene blot flyttes rundt mellem afgrødemarker i området.
Aflastningsmarker såsom roespild eller enge, hvor gæssene kan gå i fred og ikke gør skade, kan tage toppen af problemerne. Mange strandenge og ferske enge er imidlertid ikke attraktive for gæs, fordi afgræsning med husdyr er ophørt.
For at opnå en effektiv løsning er der behov for et samarbejde over ejendomsskel og mellem lodsejere og jægere, med koordinering af bortskræmning og regulering på marker, hvor gæssene ikke er ønskede, samt aftaler om udlægning af aflastningsarealer. Denne organisering mangler i øjeblikket.
En samforvaltning skal sikre, at regulering foregår på en etisk forsvarlig måde, og at der gives mulighed for at gæssene kan iagttages uforstyrret. Der er et ønske om, at ansøgninger om regulering og reguleringsbetingelserne gøres mindre besværlige og mere lempelige i perioder, hvor skadesniveauet og reguleringsbehovet er stort.
Sammen med problemformuleringen har projektgruppen fra Aarhus Universitet forsøgt at lave et udkast til et målsætnings- og handlingshierarki, som de lokale deltagere inviteres til at kommentere og bygge videre på.
Hans Peter spørger, om oplægget giver mening og om der skal suppleres med noget? Der laves i alt 4 grupper. Grupperne bedes drøfte oplægget, og forsøge at formulere yderligere delmålsætninger for en fremtidig forvaltning af bramgæs på gule sedler.
Kommentarer til gruppe 2:
Kommentarer til gruppe 3:
Listen over målsætninger og handlinger er fin – men vi mangler prioritering. Hvor skal vi starte?
Kommentarer til gruppe 4:
Baseret på drøftelser og input fra grupperne i dag, vil vi lave et opdateret udkast til målsætninger og handlinger. Vi aftaler, at udkastet sendes ud til alle projektdeltagere, og at alle har mulighed for at komme med feedback og kommentarer til det.
18.15: Velkomst v. Hans Peter Hansen og Jesper Madsen
18.30: Opdatering vedrørende strandengene v. Anita Pedersen
18.45: Arbejdssessioner (opdelt jæger/lodsejere)
20.00: Opsamling
21.15: Næste skridt
21.30: Tak for i aften
Efter spisning byder Hans Peter Hansen velkommen i byrådssalen. Hans Peter spørger, om der er deltagere på aftenens møde, der ikke tidligere har deltaget på foregående møder i regi af dette eller foregående projekter om bramgæs i kommunen. Der er en håndfuld tilkendegivelser, og vi tager derfor en kort præsentationsrunde.
Jesper Madsen beskriver kort baggrunden for det nuværende projekt, der bygger på erfaringerne fra to forudgående projekter i området, hver især af 1 års varighed. Se tidligere protokoller her på siden. Projektet der nu indledes, er et resultat af, at der i forbindelse med afslutningen af sidste projektperiode (2021), både var et udtalt ønske lokalt om at fortsætte arbejdet, men også en anbefaling fra formanden fra Vildtforvaltningsrådet, Danmarks Jægerforbund og Dansk Ornitologisk Forening, til at udvikle videre på samforvaltningen. Behovet blev også anerkendt på myndighedsniveau.
Det nye projekt har en varighed på tre år, og der lægges op til, at det er i høj grad de lokale deltagere, der skal tegne projektet indholdsmæssigt, under facilitering og vejledning fra Aarhus Universitet.
Gæssene ’står for døren’ igen og derfor vil dagens møde primært fokusere på, hvordan man kan organisere sig lokalt i forhold til afværgning og aflastning for den kommende sæson.
Der har været nogle udfordringer med at holde rørene nede efter de er blevet slået 1. gang i 2021. Nu er arealerne slået på ny, og der afholdes et møde i november med fokus på, hvordan man håndterer de udfordringer der er forbundet med at gøre arealerne brugbare. Spørgsmål/kommentarer:
Det centrale fokus med dagens møde er at sætte skub i en lokal organisering omkring afværge og aflastning, så lodsejere og jægere er klar, når bramgæssene snart ankommer. Deltagerne dels op i hhv. en lodsejergruppe og en jægergruppe. Hans Peter og Kevin bliver med jægerne i byrådssalen, mens Jesper og Cathrine går ind i et tilstødende gruppelokale med lodsejerne.
Lodsejerne drøfter først hvorvidt det giver mening at dele gruppen op geografisk. Der er dog enighed om, at det giver bedst mening at tage drøftelsen i plenum.
Områdeafgrænsning og dispensation:
Først drøfter gruppen, hvilken områdeafgrænsning, vi skal arbejde indenfor. Det besluttes, at der skal søges en dispensation til udvidede reguleringsmuligheder indenfor hele Guldborgsund Kommune, gældende for projektdeltagerne.
Aflastningsarealer:
Aflastningsarealernes vigtighed drøftes flere gange. Der er enighed om, at det må gå på runde, hvem der har arealerne, afhængigt af hvor der dyrkes roer i et givent år. Det påpeges også, at der er nogle udfordringer forbundet med at placere aflastningsarealerne således at der er mindst mulig ”spillover” effekt på tilstødende arealer.
Organisering:
Jesper Madsen redegør kort for, hvad lodsejergruppen har drøftet (se noter ovenfor).
Hans Peter laver en kort opsummering ift. hvad jægergruppen har talt om (se noter ovenfor).
Jesper Madsen opsummerer de forskellige mulige scenarier for organisering lokalt:
Hans Peter Hansen byder velkommen til aftenens møde. Mødet i dag er første møde efter 15. Juni fonden har bevilget midler til et nyt, treårigt projekt. Projektet er i forlængelse af de to tidligere projektforløb, som begge har været et-årige. I det nye, tre-årige projekt vil fokus være på en etableringen af en lokal organisering omkring samforvaltning af bramgæs i området.
Indledningen følges af en bordrunde, hvor alle kort præsenterer sig selv. Dagens møde er indkaldt med relativt kort varsel, hvorfor flere ikke har haft mulighed for at deltage, ligesom der har været et par afbud grundet høst og andre gøremål. Der er derfor en forventning om at flere vil deltage fremover.
Forsøg med effekt af forskellige typer af bortskræmning (30 marker i alt):
Aflastningsmarker:
Markskadeforsøg (SEGES + AU):
Strandengene:
Vi har fået tilsagn fra 15. Juni fonden om en bevilling til et nyt tre-årigt projekt, som vi blev enige om at søge, ovenpå myndighedsmødet i januar.
En præmis for bevillingen var, at erfaringerne vi i fællesskab gør os med samforvaltning de kommende 3 år, skal kunne anvendes bredt, indenfor andre forvaltningskontekster. Der er også opbakning fra myndighederne til at vi kan bruge projektet som et demonstrationsprojekt.
Naturstyrelsen vil bakke op om projektet med mere smidige reguleringsmuligheder, når der er en organisering på plads og de modtager noget konkret fra os. Lars Richter fra NST vil tage en preliminær snak med miljøstyrelsen ift. mulighederne.
Nødvendigt med tiltag som fx områdebestemt reguleringstilladelse, for at det kan komme til at fungere.
Cathrine fortæller kort om rollefordelingen mellem deltagere, forskere og myndigheder i det kommende projekt. Fra Aarhus Universitets side, vil vi i høj grad lægge op til at I som lokale deltagere skal på banen mest muligt i forhold til en lokal organisering af samforvaltning. Dette for at sikre, at organiseringen også på sigt bliver bæredygtig – altså selvkørende, når vi når projektets afslutning. Det tager tid, og vi vil fra AU naturligvis støtte den process mest muligt. Der vil blive lagt op til at vi ved projektets afrunding igen inviterer relevante myndigheder m.fl. til at komme og høre, hvad vi har opnået og lært igennem projektet.
Vi vil i opstartsfasen af projektet arbejde på at formulere fælles målsætninger for, hvad vi gerne vil opnå med projektet, og derefter, hvordan vi vil søge at opnå målsætningerne via forskellige handlinger og værktøjer. Arbejdet med målsætninger kan længere fremme i projektet laves til en selvstændig rapport, der vil være et værdifuldt værktøj både i forhold til at formidle projektet udadtil, og ikke mindst for en fremtidig, selvkørende samforvaltning.
Som en del af projekter der har med samforvaltning at gøre, afrunder vi gerne med i fællesskab at lave en ’Deltagerrapport’. Som deltager vil man i høj grad komme til at præge indholdet af rapporten, men den kan eksempelvis sammenfatte projektets forløb, identificerede problemstillinger, løsningsforslag og læring. Meningen med en deltagerrapport er, at den skal afspejle deltagernes opfattelser af forløbet. Da det ikke er en ambition at vi skal være enige om alt, så vil en sådan rapport også afspejle at der er forskellige holdninger og opfattelser i projektgruppen. Vi har med tidligere projekter haft stor succes med at bruge deltagerrapporten til at formidle projektet til eksempelvis myndighedspersoner, og andre interesserede.
Der er i det nye projekt afsat en pulje ad-hoc midler der kan bruges til at iværksætte nye forsøg, hvis der er brug for mere viden. Det kunne eksempelvis være, hvis I ønsker at lave nye forsøg på vintersæd/”worst case”. Vi skal i løbet af projektets opstart finde ud af, hvad der er vigtigt for jer at få undersøgt nærmere.
Ift. forsøg med worst case/nulindsats-område: det kræver at vi kan gøre det dér, hvor gæssene slår sig ned (mod kompensation?). En forsøgsopstilling skal være forskningsmæssigt valid.
Vi har indkaldt til dette møde inden sommerferien, fordi det er vigtigt at I (med vores hjælp) er klar med en (foreløbig) lokal organisering, når gæssene kommer til efteråret. Derfor er det vigtigt at vi allerede nu tager hul på det, og at I kan begynde at tænke i lokal organisering af efterårets gåseberedskab hen over sommeren. Vi mødes igen til september, og jo mere forberedte vi er til næste møde, jo bedre. Det er derfor vigtigt at I tænker i konkrete forslag til organisering, så I er forberedt når vi mødes igen til september.
I det nye projekt skal vi finde en balance imellem en masse forskellige interesser. Der skal etableres en lokal forankret forvaltning på tværs af skel, under hensyntagen til både fuglene og andre interesser som f.eks. jagt og andre naturinteresser. Vi skal finde effektive løsninger i forhold til aflastning, reduktion af markskader, herunder regulering, strandengene (under kommunens projekt), og lokalt skal I, med støtte fra projektteamet, udvikle en organiserings-model. Der vil blive nogle udfordringer i forhold til organiseringen og samarbejdet, f.eks. jæger-lodsejer-samarbejde. Der skal være plads til at vi kan afprøve forskellige ting af og evaluere/tilpasse løbende (adaptiv forvaltning).
Svar: netop og derfor skal projektområdet være stort, for eksempel som i det tidligere forsøg hvor vi anvendte den sydlige del af Guldborgsund. Så vores forslag er at det igen bliver det overordnede område. Men derunder kan der godt være lokale ordninger omkring de praktiske handlinger og løsninger. Men der skal være den overordnede koordinering.
Efter projektet i grove træk er blevet introduceret, spørger Hans Peter, om der er tilslutning til at indgå i det nye projekt. Hvis der ikke er interesse, er der ikke noget projekt. Der er opbakning fra mødedeltagerne, dog med forbehold fra en enkelt lodsejer, som ønsker at sikre opbakning fra sine naboer og jagtlejere. Der var afbud til mødet fra 6 lokale lodsejere, der alle udtrykker ønske om at deltage i projektet
Mødet på Rådhuset i Guldborgsund Kommune var den foreløbige kulmination på et todelt projektforløb om forvaltning af bramgæs i Guldborgsund Kommune i perioden 2019-2021. Programmet for mødet var todelt. Eftermiddagens møde var for projektets deltagere og styregruppe som drøftede, hvilke erfaringer og forslag, der var vigtigst at formidle til de myndighedspersoner og repræsentanter fra Vildtforvaltningsrådet (VFR). Mødet om aften havde til formål at formidle deltagernes vigtigste konklusioner fra projektet til medlemmerne fra VFR, de to styrelser og kommunen, samt drøfte forslag til hvad der skal ske fremover og hvordan myndigheder og VFR kan støtte det videre arbejde hen imod en bæredygtig lokalforankret bramgåseforvaltning.
Jesper Madsen bød velkommen til dagens møde og gennemgik eftermiddagens program:
Anita Pedersen fra Guldborgsund kommune bød velkommen til Rådhuset og ridsede de gældende Corona-restriktioner op.
Jesper Madsen, Kevin Clausen, Anita Pedersen og Hans Peter Hansen præsenterer hovedkonklusionerne fra projektet. Se rækken af præsentationer her.
Forud for mødet har Aarhus Universitet bedt nogle af deltagerne reflektere over, hvad der er centralt for at formidle til myndighedspersoner og Vildtforvaltningsrådet i dag. Lodsejer Lars Hvidtfeldt deler først sine refleksioner, sammen med lodsejer Peder Pyndt. Bo Kayser, lokal repræsentant for DOF, runder af med at dele sine tanker om problemstillingen. Herefter har jægerne Flemming Lind og Alex Schmidt forberedt nogle refleksioner og afslutningsvis deler Bo Kayser, fra DOF’s lokalafdeling sine refleksioner.
Det er vigtigt at understrege, at vi lige nu symptombehandler, og at det vi ser, er en bestand der er ude af balance. Det er afgørende at vi gør noget nu, ellers går det galt.
Hvad kan vi gøre/hvor skal vi have fokus?
Er meget enig med Lars. Har overordnet savnet en mere klar problemstilling i projektet. Han mener at der er for mange fugle – det kræver fokus på løsninger.
Påpeger at landbruget har bevæget sig hen imod en mere industriel praksis.
Der er en stor og afgørende forskel på jagt og regulering. Jægerne må kompenseres hvis de skal indgå i en regulering. Det kan ikke sidestilles med jagt. Der er behov for, at der skabes klare retningslinjer ovenfra (statsligt/kommunalt/organisationer) i forhold til udformning af jagtlejekontrakter, hvor der indgår en regulerings-forpligtelse.
Man kan forestille sig forskellige samarbejdsmodeller. Flemming selv har fundet en rigtig god model sammen med sin lodsejer omkring reguleringen af gæs, til gavn for begge parter.
Hvad er det vi gerne vil formidle til myndighederne senere i dag? Hvad skal de tage med hjem? Har vi brug for deres hjælp til noget? Det er dét, der er vigtigst at drøfte i grupperne. Dertil bedes deltagerne også overveje indholdet af en forvaltning, den fremtidige lokale organisering af en forvaltning, samt hvilke rammer (juridiske/økonomiske mv) der skal til/ændres, for at det kan lade sig gøre.
Deltagerne fordeles i 3 grupperum på tværs af interesser. Der er facilitatorer fra Aarhus Universitet hjælper med at tage stikord og guide snakken hvis nødvendigt.
Jesper Madsen byder velkommen til aftenmødet. Han præsenterer kort gæsterne fra Vildtforvaltningsrådet, MST og NST, som har sluttet sig til anden halvdel af mødet:
Vil som nyvalgt borgmester i Guldborgsund Kommune byde velkommen og takker for projektets lokale engagement. Glæder mig til at høre mere om problematikken og mulige løsninger på disse.
Vildtforvaltningsrådet er et rådgivende organ for miljø- og fødeministeren i større eller principielle spørgsmål om jagt og vildtforvaltning. Rådet tager spørgsmål op på ministerens eller Miljøstyrelsens foranledning, men Rådet kan også selv tage spørgsmål op til drøftelse. Vildtforvaltningsrådet er nedsat i henhold til § 51 i lov om jagt og vildtforvaltning og sammensat af repræsentanter for Landbrug & Fødevarer, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Skovforening, Dyrenes Beskyttelse og Friluftsrådet. Rådets formand udpeges for en årrække af miljøministeren.
Rådet har løbende beskæftiget sig med bramgæs og set hvordan det har været en støt voksende problemstilling, både i forhold til markskader og i forhold til flysikkerhed.
Vi har igennem lang tid – ca. 7 år – afventet en international forvaltningsplan for bramgæs. Projektet her vil kunne bidrage med vigtig viden til en kommende forvaltningsplan.
Forud for mødet har Aarhus Universitet bedt nogle af deltagerne reflektere over, hvad der er centralt for at formidle til myndighedspersoner og Vildtforvaltningsrådet i dag. Af jægerne har Flemming Lind og Alex Schmidt forberedt nogle refleksioner de gerne vil dele med resten af deltagerne og de eksterne gæster. Lodsejerne Lars Hvidtfeldt deler først sine refleksioner, sammen med lodsejer Peder Pyndt. Bo Kayser, lokal repræsentant for DOF runder af med at dele sine tanker om problemstillingen.
Vi symptombehandler og det egentlige problem handler om at der er en ubalance mellem bestandens størrelse og de erhvervsmæssige interesser.
Vi skal fortsætte arbejdet med at få en jagttid på Bramgæs.
I øjeblikket foregår der ingen adaptiv forvaltning af bestanden endsige forvaltning i det hele taget. Vi stiller blot større og større baljer under hullet i taget og så diskuterer vi farven på baljen.
Refleksioner om projektet:
Refleksioner om økonomien:
Refleksioner om aflastningsarealer:
Refleksioner om de juridiske rammer:
Refleksioner om organisering:
Er meget enig med Lars’ oplæg. Har overordnet set savnet en mere klar problemstilling i projektet. Problemet er at der er for mange fugle.
Alex påpeger at der i forhold til skader er er forskel på industrilandbrug og traditionelt agerbrug, i forhold til at tolerere skaderne.
Der er en stor og afgørende forskel på jagt og regulering. Jægerne må kompenseres hvis de skal indgå i en regulering. Det kan ikke sidestilles med jagt. Der er behov for, at der skabes klare retningslinjer ovenfra (statsligt/kommunalt) i forhold til udformning af jagtlejekontrakt, hvor der indgår en regulerings-forpligtelse.
Man kan forestille sig forskellige kreative modeller for et bedre samarbejde om reguleringen mellem lodsejere og jægere. Flemming fortæller at han selv har fundet en god og fungerende model sammen med sin lodsejer omkring reguleringen af gæs, til gavn for begge parter.
De lokale deltagere og gæster udefra opdeles i to større grupper. I grupperne har deltagerne mulighed for at drøfte de ting, de finder mest relevant i forhold til at formidle problemstillingen til myndighederne og VFR. Der er medarbejdere med fra Aarhus Universitet med i grupperne til at hjælpe med at tage stikord og guide snakken hvis nødvendigt.
Gruppe 1 |
|
| Gruppe 2 |
Iben Hove Sørensen | Søren Krighaar | ||
Poul Schreiner Hansen | Ulrik Pyndt | ||
Jørn Dalby | Bo Kayser | ||
Jens Erik Pedersen | Alex Schmidt Hansen | ||
Flemming Lind | Jørgen Lang | ||
Thyge Andersen | Henrik Ringo | ||
Steffen Brøgger Jensen | Karen-Marie Vinther-Larsen | ||
Johnny Madsen | Thomas Due | ||
Lars Hvidtfeldt | Simon Munk | ||
Christian Clausen | Palle Sørensen | ||
Steen B. Hansen | Lene Midtgaard | ||
Knud Flensted, DOF | Claus Lind Christensen, DJ | ||
Jan Eriksen, formand | |||
Lars Richter Nielsen, NST | Anita Pedersen, Guldborgsund | ||
Anders Jensen, MST | |||
Kevin K. Clausen | Jesper Madsen | ||
Cathrine S. Dethlefsen | Jesper Pedersen | ||
Hans Peter Hansen |
Hans Peter spørger en efter en repræsentanterne fra Vildtforvaltningsrådet, NST, MST og kommunen, hvad de tager med sig hjem fra aftenens drøftelser
Lars Richter, NST:
Anders Jensen, MST:
Anita Pedersen, Guldborgsund kommune:
Knud Flensted, DOF:
Claus Lind Christensen, Danmarks Jægerforbund:
Vigtigt med klare målsætninger; opnå en bæredygtig forvaltning af gæs og svaner i området, minimere markskader forvoldt af gæs og svaner. Fuglene kan få opfyldt deres behov for at søge føde og hvile, samt at rekreative aktiviteter (jagt og fugleiagttagelse) kan foregå i området.
Jan Eriksen, Vildtforvaltningsrådet:
Der er behov for mere tid!
I forbindelse med dels opsamlingen fra gruppedrøftelserne og afrunding af aftenens møde, står det klart at der er en stor interesse både lokalt og fra de indbudte gæster i, at projektet videreføres i en eller anden form. Særligt er der fokus på, at strandengsarealerne skal have tid til at udvikle sig, for at vi kan se en effekt af disse som aflastningsarealer.
Lars Hvidtfeldt: Vi skal have lavet en ny ansøgning om forlængelse – fx 5 år. Vildtskadebekendtgørelsen à vi kan afprøve nogle ting på forsøgsbasis
Christian Clausen: Danmarks Jægerforbund vil godt indkalde til en drøftelse med jægerne og lave en plan for, hvad der skal ske nu.
Kevin: I sådan en forlængelse bør have et stærkt fokus på det lokale samarbejde/organisering
Peder P: Tror hurtigt vi kan få et lav op at stå blandt lodsejerne.
Jesper Madsen: Sæt jer sammen og få en god snak om målsætninger og organisering. Vi vil gerne følge med og kunne bruge erfaringerne. Vigtigt, at der er en struktur der sikrer, at det her kan køre videre. Opkobling til internationalt niveau à der skal også være en national commitment ift. at det her skal bruges til noget. Ønskeligt med et projekt der kan udgøre et bidrag til dansk implementering af den internationale forvaltningsplan.
Jan Eriksen: Det er for tidligt at slippe det nu. Det er vigtigt med det lange lys, kan også være nyttigt at belyse nogle elementer yderligere.
Hans Peter Hansen: Hvad end vi gør: Det må ikke blive ekskluderende, hvis vi laver en forening. Vigtigt også at holde fast i nogle almene perspektiver.
Iben: Flere siger, at der ikke sker noget med den internationale forvaltningsplan, men der sker faktisk noget hele tiden, selvom det måske går langsomt. Tror der er behov for mere information om, hvad der foregår ift. forvaltningen af bramgæs.
Christian Clausen: Vil gerne tage initiativ til en lokal organisering i samarbejde med DJ og Dansk Landbrug Sydhavsøerne.
Jesper Madsen: Vi laver en slutrapport nu her, inkl. udfald af vores drøftelser. Her vil vi komme med forslag til videre skridt.
Lars Hvidtfeldt: Takker Christian for tilbuddet, men tror lodsejerne – som dem der ejer det primære problem - har behov for at samles og drøfte situationen. Er enig i at det er vigtigt at være inkluderende ift. Lavdannelse og at der skal være fokus på mere viden om hvordan vi ’nudger’ gæssene.
Lars Richter: Tak til Steffen Brøgger og 15. Juni Fonden for at have støttet projektet.
På baggrund af en liste bestående af 131 lodsejere, jægere, styregruppemedlemmer samt medarbejdere fra Aarhus Universitet, fra SEGES, kommunen, Naturstyrelsen og andre organisationer, blev en invitation udsendt den 19. august via e-mail. I alt 41 personer deltog på mødet.
Antal | |
Jægere | 9 |
Lodsejere | 15 |
Aarhus Universitet | 6 |
Styringsgruppe (SEGES, Danmarks Jægerforbund, Guldborgsund kommune, VKST, DOF Storstrøm | 5 |
Øvrige deltagere (15. juni Fonden, VKST, Guldborgsund kommune, Skoventreprenør | 6 |
Mødet forløb over to plenum-sessioner adskilt af en gruppesession.
Plenumdelen blev løbende dokumenteret af Gwen Fox og Annika Jeppesen fra AU, dels på vægaviser og dels direkte på computer. Første plenumdel indeholdt en række oplæg som blev understøttet af PowerPoint præsentationer. De enkelte præsentationer blev kun sporadisk dokumenteret på vægaviser og notatform, men alle spørgsmål og kommentarer blev nedskrevet. Alle PowerPoint præsentationerne ligger, sammen med denne protokol, som link på projektets hjemmeside: projects.au.dk/da/can/integreret-forvaltning-bramgaes/ Det skal dog bemærkes, at nogle af PowerPoint-præsentationerne er blevet opdateret i takt med at analyserne af data er blevet færdige. Derudover er der ikke bevidst lagt noget til, eller trukket noget fra mødet i denne protokol. Dog kan der være enkelte bemærkninger som referenterne ikke har nået at skrive ned.
Jesper Madsen bød velkommen og understregede, at det er godt at kunne holde et fysisk møde, efter at al kommunikation i lang tid er foregået digitalt pga. Corona. Han påpegede, at timingen er god, fordi vi nu er gennem endnu en sæson med forsøgene og således har nogle foreløbige resultater.
Jesper Madsen takkede Guldborgsund Kommune og Anita Pedersen for at mødet kunne afholdes på rådhuset.
Jesper Madsen præsenterede en PowerPoint præsentation med overskriften ”Integreret adaptiv forvaltning af bramgæs – Guldborgsund kommune 2019-2021” (se præsentation her). I præsentationen blev projektets baggrund og organisering opridset, herunder at Aarhus Universitet har været tovholdere for projektet, men også at SEGES og VKST har været involveret på forskellig vis. Også Danmarks Jægerforbund har været inde over projektet ifm. udnyttelse af bramgæs som ressource, og Guldborgsund kommune har aktivt taget lederskab på et projekt om at få bragt strandenge i spil som fourageringsområder for bramgæs.
Jesper fremhævede, at formålet med dagens arrangement var at gøre status og drøfte, hvordan vi kan komme videre med en bedre fremtidig forvaltning af bramgæssene. Jesper gik herefter kort igennem den historiske udvikling omkring bramgæssene, som har ført til den nuværende situation, samt status for de internationale aftaler om forvaltningen.
Hvordan bruger bramgæssene området?
Effekter af bortskræmning og regulering
Gåseskader på vinterhvede
Lodsejeres og jægeres indstilling til gæs
Enge som aflastning
Lodsejeres oplevelser med projektet
Jesper Madsen indledte med at beskrive formålet med det forestående gruppearbejde, under overskriften: ”Hvad med den fremtidige forvaltning? - Oplæg til gruppediskussion” (Se præsentation her). Jesper understregede at det var en del af projektets målsætning at fremlægge et forslag til en lokal model for den fremtidige forvaltning af bramgæs på Lolland og Falster. En sådan model skal både indeholde de økonomiske, de biologiske og de sociale aspekter. Jesper skitserede to grundmodeller. Den ene er at fortsætte som hidtil, den anden indebærer forskellige former for samarbejde om afværgning og/eller aflastning. Der kan muligvis også være andre elementer der kan indgå i et samarbejde, ligesom det skal drøftes, om det er nødvendigt at forsøge at ændre på de reguleringsmæssige rammerne for forvaltningen.
Deltagerne blev delt ind i fire grupper, som hver fik en time i deres eget lokale. De fire grupper blev fordelt på ”Lodsejere – Falster”, ”Lodsejere – Lolland”, ”Jægere” og ”Det almene/Almene naturinteresser”.
Hver gruppe blev assisteret af én eller to facilitatorer fra Aarhus Universitet. Facilitatornes opgave var at guide gruppen igennem tre-fire forhåndsdefinerede spørgsmål. Derudover skulle facilitatorerne, holde sig neutrale og blot sikre, at alle kom til orde, og at deltagernes drøftelser blev noteret ned i stikordsform.
Nedenfor gengives hvad hver gruppe nåede frem til, samt de spørgsmål de har skullet besvare. Fælles for alle grupperne var, at drøftelserne ikke slavisk fulgte spørgsmålene, men at alle grupper havde berørt alle spørgsmål. Der var enighed om, at diskussionerne i grupperne havde været gode og konstruktive.
Denne gruppe har diskuteret spørgsmålene:
Denne gruppe har diskuteret spørgsmålene:
Denne gruppe har diskuteret spørgsmålene:
Denne gruppe har diskuteret spørgsmålene:
Jesper Madsen konstaterede at der var kommet mange gode og konkrete refleksioner og forslag frem. Nu skal ’vi hjem’ overveje hvilket scenarier, der kan laves. Der skal laves en model med bortskræmning og aflastningsmarker, med de komplikationer der ligger i det. Roemarker og strandenge skal inkluderes. Ligeledes skal almene interesser og den generelle accept inddrages. Der er også behov for, at det bliver grundigt overvejet, hvordan markskader skal opgøres, og hvordan de skal lægges ind i vurderingerne.
Jesper understregede at det er vigtigt at holde momentum i dette projekt. Aarhus Universitet kan ikke gøre meget den kommende sæson, jf. at deltagerne selv må stå for det nu, men der gives gerne tips og råd til hvad der måske kan gøres. Vi (AU) vil tage kontakt til fx Miljøstyrelsen ift. om der er muligheder for udvidede rammer for regulering i det produkt, der skal leveres.
Jesper opfordrede til, at man tager kontakt, hvis man kommer i tanke om flere gode løsningsforslag.
Projektledelsen fra AU vil undersøge mulighederne for at afrunde projektet det kommende forår med et fællesmøde med deltagerne, myndigheder og Vildtforvaltningsrådet, hvor resultaterne og mulige løsningsforsøg kan fremlægges.
Der takkes for et godt og konstruktivt møde.