I protokollen kan man få et overblik over, hvad vi snakkede om på mødet, og hvad vi har lavet af aftaler.
17:30 – 18:15
18:15 – 18:30
18:30 – 18:40
18:40 – 18:55
18:55 – 19:15
19:15 – 19:30
19:30 – 20:20
20:20 – 20:35
20:35 – 20:45
20:45 – 21:00
21:00 -
Spisning
Velkomst og siden sidst
Status for GPS-mærkede dyr (Lars Haugaard, AU)
Opsamling på punkttællinger og termiske tællinger
Status på national forvaltnings-plan
Kaffe & kage
Fællesjagter og møde med NST
a) NST’s rammer for deltagelse i samforvaltning
(Christian Qvortrup, NST)
b) ’Hvem gør hvad’ – Aftaler om køreplan (Tage)
’Myndighedsmøde’ (udgået)
Vildthygiejnekursus
Eventuelt
Tak for i aften
Mailadresse: Tage-sorensen@hotmail.com
Tlf.-nr. 40571001
Projektleder Hans Peter Hansen byder velkommen og gennemgår aftenens program.
Lars Haugaard (LH) fortæller om status på de GPS-mærkede dyr.
Claus Skovgaard Sørensen (CSS) giver en kort opsummering på tælledata fra tællinger udført i maj måned 2024. PowerPoint-præsentationer med tal kan ses her til højre – bemærk at tårn-tallene afviger en smule fra CSS’ oplæg, da tallene i præsentationen stammer fra Facebooksiden ’Bredlundhjorte – Forvaltningssamarbejde om krondyr ved St. Hjøllund’ hvor man også løbende kunne melde sine observationer.
Supplerende kommentarer
Supplerende kommentarer
Der spørges til hjortenes alder og betydning for brunsten.
Der spørges til hvad deltagerne mener om antallet af dyr for nuværende, herunder observationer, etc.
Der spørges til hvornår brunsten falder og hvad der er styrende for det
Der pågår i nationalt regi et arbejde med at lave en adaptiv forvaltningsplan for kron- og dådyr, som efter planen skal træde i kraft midt i 2026. Hans Peter Hansen (HPH) gennemgår forløbet (præsentation kan tilgås til højre). I præsentationen er der links til diverse protokoller udarbejdet undervejs i processen. HPH og Annika S. Jeppesen har hidtil indgået i den nationale proces som rådgivere og facilitatorer i arbejdet og skal efter planen også fortsætte med det.
Jacob Nørgaard Larsen (JNL) og Tage Sørensen (TS) fra projektet havde et møde med Naturstyrelsen ved Skovrider Søren Hald og Vildtkonsulent Christian L. Qvortrup om samforvaltning.
Vildtkonsulent Christian L. Qvortrup (CLQ) præsenterede NST’s forvaltning af hjortevildtet og om rammerne for NST’s deltagelse i samforvaltning (se præsentation her til højre).
Med udgangspunkt i mødet med NST og oplægget fra CLQ var der en fælles drøftelse om fællesjagt og hvordan samarbejdet kan udvides mod syd.
Med 18 interesse-tilkendegivelser er der nu grundlag for at forsøge at arrangere et vildthygiejnekursus. Thomas Vincent Marcussen fra Danmarks Jægerforbund har hjulpet med at finde tre mulige datoer, hhv. 20 november, 26 november eller 27 november 2024. Alternativt februar 2025.
På håndsoprækning bliver det aftalt at gå videre med onsdag aften den 20. november 2024 (obs: dato er sidenhen blevet bekræftet og derfor gældende).
Tak for i aften
Mødet afholdtes 17:30-21:00
27 projektdeltagere samt en fra Danmarks Jægerforbund (Thomas Vincent Marcussen) og tre fra Aarhus Universitet (Hans Peter Hansen, Annika Skarðsá Jeppesen og Peter Sunde)
Projektleder Hans Peter Hansen (HPH) byder indledningsvist velkommen til aftenens møde, og spørger om der er nye deltagere. Der er tre nye til stede, som præsenterer sig selv.
Ganske få af aftenens deltagere er ikke med i Bredlund Hjorte
Tage Sørensen giver en kort opsummering af mødet de havde
Det vides ikke om afskydningstallet er stort nok til at gøre en forskel ift. skader på skov- og landbrug. Det vil tilbagemeldinger kunne være med til at afgøre.
På mødet blev der desuden talt om afsætning af vildtkød og antallet af dyr i området – ikke mindst i form af ”hvordan gør vi?!” og ”hvor mange er der?!”
På det seneste møde, oktober ’23, fortalte Claus Thinggaard (ejer af Julianelyst Aps) og Søren Strunge (skovfoged, Julianelyst Aps) om de mulige planer for en energipark i området
Meldingen fra Jacob NL og Anton fra Julianelyst, som deltog i aftenens møde, var at de ikke selv havde hørt noget nyt, og kunne således ikke opdatere på en status
Det blev foreslået, at såfremt det bliver aktuelt, så kunne det være interessant at tage en drøftelse af hvordan deltagerne forestiller sig at det kunne komme til at påvirke.
10 dage tidligere havde de lodsejere som er berørt heller ikke hørt noget. Indtryk af at projektet ligger stille. Der findes dog en tegning, der viser at der skal være solceller på vestsiden og vindmøller på østsiden af hovedvejen.
Der var noget om energiprojektet i en tv-udsendelse nogle dage forinden, som omhandlede at planerne er i karambolage med at regionen også har udpeget området til råstofudvinding.
HPH: Bliver det aktuelt, så tager vi det op igen.
På mødet i oktober fortalte HPH om det aktuelle arbejde der pågår med forvaltning af kron- og dåvildt i Danmark og Miljøministerens ambition om at udarbejde en forvaltningsplan for de to arter.
Vildtforvaltningsrådet er et råd, som rådgiver miljøministeren i spørgsmål om forvaltning af natur og jagt. Under Vildtforvaltningsrådet er der nedsat en national hjortevildtgruppe (NHG) og herunder er der 12 lokale regionale hjortevildtgrupper (RHG). Det er Vildtforvaltningsrådet plan, at der ingen for de næste to år foreligger en forvaltningsplan. Til aftenens møde er to af deltagerne, Hans Schougaard og Christian Lylloff Qvortrup (NST). Begge er med i RHG Midtjylland, Hans som formand, og Christian som sekretær.
Man har adskillige gange tidligere forsøgt at udarbejde forvaltningen for kron- og dåvildt, men det har af forskellige årsager slået fejl hver gang. Det nye ved det arbejde, der aktuelt pågår, er, at man nu inddrager RHG tættere i udviklingen.
RHG (+ den nationale hjortevildtgruppe og øvrige) var således inviteret til Hjortevildtdøgnet 2024 (HVD24) som foregik 8. og 9. april i Grenå. HPH og ASJ faciliterede HVD24.
Der deltog knapt 100 deltagere til HVD24.
HPH viser den problemformulering, der bliver arbejdet med, samt de af NHG-udpegede tre tematikker: Jagt, hegn og fodring.
RHG har siden udpeget yderligere tematikker, så det nu er oppe på 11 (se Powerpoint)
På HVD24 blev fire tematikker behandlet: 1) Problemformulering, 2) Etik, dyrenes biologi og økosystemfunktion, 3) Samforvaltning, samt 4) Målsætninger og virkemidler. Der var stor opbakning til samforvaltning.
HVD24 handlede ikke om at træffe beslutninger, men om at komme med indspil i den pågående proces. Der lægges desuden op til at der skal være en HVD25, som vil omhandle organisering fremadrettet og vidensbehov.
Spørgsmål: Hvor langt er man i diskussionen om samforvaltning?
HPH: Vinduet står åbent ift. at påvirke processen. Vi har før talt om at have et myndighedsmøde herude i efteråret ’24, hvor vi inviterer dem (formanden for NHG og VFR Jan Eriksen, mfl.). Vi skal i så fald finde ud af hvad vi gerne vil fortælle.
Spørgsmål: Hvad er forskellen på Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen?
Hans Schougaard, formand for den regionale Hjortevildtgruppe Midtjylland, har haft kontakt m. vejdirektoratet med henblik på skiltning ved vejene ifm. de store jagter, hvor der er en øget risiko for at dyrene presses til at krydse vejene.
Seks af aftenens deltagere var med til fangsterne i uge ni.
Der blev fanget og mærket fem dyr.
Sidste år var det vanskeligt at mærke dyr, bl.a. fordi der var mange ’nul-dage’ hvor der ikke var dyr under fangstnettene. Det gik meget bedre i år.
Sidste år var der desuden en relativ stor dødelighed blandt de mærkede dyr (til forskel fra når der har været mærket i andre områder). Dette har dog heller ikke været et problem i år.
HPH gennemgår kort med GPS-lokationerne siden fangst. Kortene er dog ikke opdaterede, da Lars Haugaard holder fri i april. Kortene med positionsoversigter kan altid tilgås på følgende link: https://projects.au.dk/da/can/krondyr/vildtbiologiske-undersoegelser/positionsoversigter
Spørgsmål: Hvorfor har der været fangst i Bødskov?
Svar fra Jacob Nørgård Larsen (Julianelyst Aps):
Som led i de aftaler der blev indgået på mødet i oktober ’23, havde HPH og ASJ inviteret Peter Sunde (PS) ud at holde oplæg om bestandstælling/overvågning. Peter Sunde er professor i pattedyrbiologi, og beskæftiger sig meget med hjortevildt og ulv.
Som en del af sit oplæg stillede Peter Sunde indledningsvist spørgsmålene:
Disse blev drøftet med sidemanden, og derefter i plenum. Svarene er som følger.
Peter Sundes umiddelbare anbefaling for projektområdet er at benytte sig af:
Der er dog i virkeligheden ingen klare svar på hvad der vil virke.
Spørgsmål: Er det muligt at få en idé om hvor mange dyr, der kan være herude ift. biotop? Det vil fx være interessant ift. energiparkens mulige betydning.
Spørgsmål: Hvor ofte skal man lave tællinger og i hvor lang en årrække?
PS: Ift. markskader, kan der være en pointe i at vælge den omvendte tilgang. Først moniteres skadesomfang og ud fra det vurderes, hvilket skadesniveau, der kan accepteres, og hvor mange dyr det så giver plads til. Antallet af dyr er ikke altid lig med omfanget af skader – der er typisk tale om en tærskelværdi; at når det når op på et tilstrækkelig stort antal så kan det få en ketchup-effekt, hvor det eskalerer. Hvis man moniterer skader, så kan man se, om det man gør ved bestanden rent faktisk har en effekt, eller om der er andre forhold, der gør sig gældende.
PS: Krondyrforvaltningen kan godt tåle at ’komme lidt ud af kurs’, modsat hvis det drejer sig om en sjælden art.
PS: At beregne kalveoverlevelse er fx interessant hvis man har ulv og er usikker på hvor meget den tager.
HPH: Det kan ofte være vanskeligt at forstå, at man kan få så meget information om de levende dyr ud fra de nedlagte, men det er det som er pointen, altså at man kan få meget mere information end man måske tror.
HPH: Her i projektet er der nedsat et tællehold, der skulle lægge en plan for en metode til bestandstælling
Foreløbigt er der to idéer, og der spørges til hvad Peter Sunde mener om dem
PS: Tror kun at version 1 er muligt. Desuden har idéen den fordel at det kan gøres samme dato hvert år og gøre det standardiseret. Kan derved også mindske sæsonvariationer. Det vil give et indekstal.
PS: Det er vigtigt at metoden, man vælger, skal være ’super simpel’ – erfaringen siger, at det der er en god plan på skrivebordet, kan være vanskeligt i praksis.
PS: Angående tanken om at man til en tælledag kan involvere øvrige naturbrugere, og ikke blot projektgruppen/jægere: Når man involverer en masse øvrige brugere, fx skoleklasser, så bliver det et spørgsmål hvor validt data er. Tror man på det?! Jægere kan dog som regel godt kende forskel på arter, så man kan godt involvere dem.
PS: Det skal gerne nå frem til noget, som bliver en rutine. Man skal ikke undervurdere at det kan tage tid at løbe det godt i gang. Vær’ realistiske.
Der bliver sagt fra salen: Skal vi tælle og hvornår?! Jeg siger hurtigst muligt
Det er vores erfaring at jægere godt kan lide at vide hvem det er, der sidder i deres tårn. Derfor kan det være vanskeligt bare at fylde tårnene op med frivillige.
Forslag: Alle der kan og vil stille deres tårn til rådighed, melder ind, samt om man selv kan bemande det, eller om man er åben for at få en anden/frivillig til at gøre det. Så kan vi samtidig have en liste med frivillige, der gerne vil, men som ikke har et sted at være.
Spørgsmålet er om vi skal sidde i tårnene om morgenen eller om aftenen. Det skal være når det er mest realistisk at få flest til at gøre det. Det vil nok være en hverdagsaften.
I april/maj i 2023 talte vi med termisk en hel uge – det er også en mulighed at gentage det.
Jacob NL (Julianelyst Aps): I St. Hjøllund har vi fået lavet faldtælling på 6 timer, fordi vi havde en stor gruppe med ude at gøre det. Så det er også en mulighed.
Vi tæller nedlagt vildt, har jagttællinger, mm. der er mange praktiske tællinger, der kan give et indekstal, der kan bruges til at vurdere om det går op eller ned. Vi mangler bare noget om alder og køn.
Det kan der snart siges mere om – den forgangne sæson blev der udtaget mange kæber, som vi afventer svar på (aldersbestemmelse, red.). Desuden blev der registreret om det var lakterende hinder, og den brækkede vægt blev registreret.
PS: Mængden af data har betydning. Skal op på omkring 100 tællinger.
PS foreslår at lave faldtællinger. ”Det giver mere valuta for pengene”.
Kan vi tælle 300 dyr på en aften, så ved vi at der i hvert fald er 300. Det kan godt være det ikke er nok data til at være statistisk validt til at blive publiceret i en fin videnskabelig artikel, men det kan som minimum bruges til at afgøre vores ’minimumsbestand’.
Hvis folk skal ud at tælle, så skal der laves en instruks/protokol. Den skal være simpel.
Som minimum er det en anledning til at blive lidt klogere på at tælle, og få prøvet noget af, og få nogle tal at snakke ud fra.
Spørgsmålet er hvor mange i området, der vil være med, og hvor spredt det er repræsenteret, hvis det skal give et ordentligt helhedsbillede.
På håndsoprækning besluttes det at der skal igangsættes tælling
På seneste møde i oktober ’23 blev der indgået aftaler, hvor nogle af deltagerne forpligtede sig til forskellige opgaver.
Lars Haugaard og Peter Sunde udtrykte, at de ikke tror på, det vil fungere, og at det vil være en ringe investering. Derfor er det afblæst, da midlerne vurderes at kunne bruges bedre.
Jacob NL fra Julianelyst har snakket både med NST (Christian) og Grane
Christian, NST: Det er svært at være fleksible på ”vestsiden”, men vi er åbne på denne side. Her har vi ikke sat datoer.
Jacob NL har snakket sammen med formanden fra Grane. Grane har ikke sat datoer, og er åbne for en koordinering.
Julianelyst har heller ikke sat datoer, og er åbne for en koordinering.
Summa summarum: Der er åbenhed for at forsøge at sætte dato for fællesjagt blandt ”de tre store”
Jacob NL fra Julianelyst: Det er en tilvænningsproces at skulle tænke i koordinering med de andre og ikke blot ens kunder. Hvis det kan lykkes os at finde én fast dato, vi holder fast i hvert år, så vil det være meget lettere og man slipper for at skulle koordinere hvert år. Det er dog lidt svært, når man har kunder at tænke på, men vi vil det gerne.
Christian, NST: I Naturstyrelsen har vi lige udarbejdet rammer for hvordan vi gerne vil indgå i samforvaltning. Generelt er vi positive, og vi vil gerne.
HPH: Erfaringen er, at andre har set fællesjagter som ekstra jagter. Det er ikke muligt at kontrollere dem som ikke vil være med i projektet.
HPH: Det vil være en succes hvis der kan sættes minimum bare én dato
Det aftales at næste skridt er at de hver især får sat nogle datoer med kunder og chefer, og så ringer de sammen.
Det aftales at når der er en dato, så skrives det ud (HPH/ASJ, red.). Måske vi bør mødes før jagtsæsonen starter, også for at understrege vigtigheden af at man følger parolen og at det ikke skal ses som en ekstra jagt, men være i stedet for øvrig jagt.
Tage Sørensen har løbende været ansvarlig for at ville modtage og samle data om nedlagte dyr, og har delt de foreløbige opgørelser med AU såvel Bredlund Hjorte.
Dette er allerede berørt på mødet under bestandsovervågning/tælling. Der stræbes efter at lave en koordinering af 1) dem der gerne vil tælle, men ikke har et tårn og 2) dem der har et tårn og a) selv kan bemande det/dem eller b) åbne for at andre bemander det.
Der bliver sat en dato
Der skal desuden findes nogen der vil køre rundt og lave termisk tælling
Denne er blevet opfyldt på aktuelle møde m. oplægget af Peter Sunde.
Aktuelt sat i bero.
Stadig i proces. Der er interesse for det, men det kræver forberedelse. Vil blive taget op igen.
På baggrund af stor interesse på mødet i Bredlund Hjorte for at blive klogere på de gældende regler om afsætning af vildtkød, da mange tøver med at nedlægge vildt pga. pladsmangel i fryseren, var Thomas Marcussen (TM) blevet bedt om at holde et kort oplæg om reglerne.
TM understregede dog at reglerne er vanskelige, og i udgangspunktet lettere at forholde sig til, når man har en konkret situation at tage udgangspunkt i. TM understreger derfor, at man er nødt til at vurdere de enkelte ’cases’ for at kunne afgøre hvorvidt noget er lovligt eller ulovligt.
TM stillede sig til rådighed for at besvare spørgsmål og være behjælpelig med at finde svar på det, han ikke selv kunne.
Ang. salg til aftagere: Kødet må på ingen måde være forarbejdet, hvis det skal sælges.
Restaurationer må gerne aftage, hvis de er registreret. Det er deres eget ansvar.
Spørgsmål: Tæller det man kan sælge til deltagende på jagter med i det man generelt må sælge?
Spørgsmål: Hvor kan man tage et hygiejnebevis?
Har man ingen hygiejnebevis, men har skudt dyret, fjernet organer og mave, må man så gerne sælge sit dyr til aftager?
Jacob NL fra Julianelyst ’tænker højt’: Angående vildtdepot – Vi kan eventuelt lave en indleveringscentral. Man mærker dyrene man har nedlagt og så kan man have dem i Julianelysts kølerum. Vil gerne bidrage til samforvaltningen.
TM: Har man mange dyr i et vildtdepot kan man få dem afhentet
Det er nemt nok med koordinering og afhentning på de dage vi har fællesjagt, for der er mange dyr. Det er vanskeligere ved de øvrige jagter.
Klosterheden kommer hertil og henter dyr fra vores jagter i NST. Vi kan ikke have at andre kommer til os med deres nedlagte dyr, men måske det kan koordineres hvornår bilen alligevel er her og om de så skal hente et andet sted samtidigt.
Det er en reel problematik at flere er tilbageholdne med at nedlægge dyr pga. afsætningsvanskeligheder.
Jacob NL, Julianelyst: De dage vi alligevel er ude på fællesjagt, er det vigtigt I ikke holder igen med at afskyde, hvis det rette dyr er der. Hvis det er afsætning, der er problemet, skal vi nok sørge for at få dem til Klosterheden. Jeg har tidligere sagt vi kun køber kalv, for at forsøge at øge afskydningen af dem, men jeg vil hellere have at I, når vi nu er ude på fællesjagt, skyder de dyr I har mulighed for, i stedet for at gå ud igen nogle dage senere og lave yderligere forstyrrelse. Så skal vi nok aftage om det så er en hind i stedet for kalv.
Ift. aftagning, kan vi lave et Excelark med alle dem vi kender, eller Hr. og Fru Danmark, der måtte være interesserede i at købe kød.
Det aftales, at man lægger på Facebookgruppen (gruppen hedder ’Bredlundhjorte – Forvaltningssamarbejde om krondyr ved St. Hjøllund’, red.) hvis man ved af nogen, der gerne vil købe et dyr. Så kan det hurtigt koordineres.
Det aftales at spørge, når protokollen udsendes, om der er interesse for at deltage i hygiejnekursus.
Da der er store overlap mellem arbejdet i Bredlund Hjorte og nærværende projekt, og deltagergruppen i høj grad også overlapper, er der overvejelser om at fusionere de to. Dette også med henblik på at kunne stå styrket, når projektperioden udløber.
Thomas Marcussen var forinden blevet bedt om at forberede et oplæg med fordele og ulemper ved foreningsdannelse og mulighederne via Danmarks Jægerforbund. Thomas’ Powerpoint præsentation kan tilgås HER.
Det aftales at tage drøftelserne om organisering fremadrettet på næste møde pga. tidsmangel.
Det aftales at næste møde bliver engang i august ’24.
Det aftales at give tælling med termisk en chance mere, så der i hvert fald er data for 2 sæsoner.
På håndsoprækning besluttes det at der skal igangsættes tælling
Det aftales at Julianelyst, NST og Grane arbejder videre med at få koordineret en dato for fællesjagt. Det aftales at når der er en dato, så skrives det ud (HPH/ASJ, red.). Der vil blive planlagt et møde før jagtsæsonen starter, også for at understrege vigtigheden af at man følger parolen og at det ikke skal ses som en ekstra jagt, men være i stedet for øvrig jagt.
Det aftales at man lægger på Facebookgruppen (gruppen hedder ’Bredlundhjorte – Forvaltningssamarbejde om krondyr ved St. Hjøllund’, red.) hvis man ved af nogen, der gerne vil købe et dyr. Så kan det hurtigt koordineres.
Det aftales at spørge, når protokollen udsendes, om der er interesse for at deltage i hygiejnekursus.
Det aftales at tage drøftelserne om organisering fremadrettet på næste møde pga. tidsmangel.
Det aftales at næste deltagermøde bliver i august ’24.
Mødet afholdtes klokken 17:00-21:00.
Antal deltagere: 41
Heraf fra AU: Hans Peter Hansen, Lars Haugaard, Annika Skarðsá Jeppesen (ref).
Projektleder Hans Peter Hansen (HPH) byder velkommen og nye deltagere præsenterer sig. Med på mødet er også Thomas Marcussen og – for første gang – praktikant Celine Lind Donstrup, begge fra Danmarks Jægerforbund. Annika Skarðsá Jeppesen, biolog og akademisk medarbejder på AU, deltager også for første gang.
Der spørges indledningsvist om nogen har noget nyt at fortælle.
Kommentar: I forskellige områder i Danmark er der meget lidt selen – kan man eventuelt strø med det? Eller kunne man give en selensprøjte når dyret reagerer?
Det overvejes allerede af vores fangstdyrlæge at give selentilskud ved fangster.
Kommentar: Området herude er meget selenfattigt
Det aftales at de vil opdatere resten af gruppen om dette arbejde på næste deltagermøde
Næste deltagermøde bliver i starten af det nye år, og de forskellige arbejdsgrupper der blev lavet i aften, arbejder hver især videre med det aftalte indtil da. Alle arbejdsgrupper giver en status på næste møde.
Aftaler opsummeret
Tak for et godt møde 😊
Mødet afholdtes klokken 17:30-21:00,
Referent: Mikkel Bloch Westh og Thomas Thoft Marcussen
Protokol: Mikkel Bloch Westh og Hans Peter Hansen
Hans Peter gav en kort præsentation af projektets – Krondyr, jægere & lodsejere - Forvaltningssamarbejde med krondyret i fokus – baggrund, herunder:
Kan naboer være med i Bredlund?
Skydetræning den 29. april 2023 i Brande.
GPS-mærkning
Tællinger
Opdatering på arealkravet
Suppleret af de øvrige fremmødte landmænd, præsenterede Kristian Møller Sørensen markskadeproblematikken som den har udviklet sig, set fra et landmandsperspektiv. Herunder den kraftige populationsudvikling, med betydelige omkostninger som følge af markskader. Først var det især kartoffelavlere der blev ramt, men kornavlere rammes nu hårdt af markskader. For nogle landmænd sidestilles krondyr nu med rotter.
Efter den indledende plenumdrøftelse blev deltagerne delt op i syv grupper, med repræsentation af landmænd i hver gruppe. Grupperne blev bedt om at drøfte følgende tre spørgsmål:
Efter gruppedrøftelserne præsenterede grupperne deres hovedpointer.
Efter præsentationerne, var der opfølgende spørgsmål og diskussion.
Hans Peter gjorde status over det hidtidige arbejde med målsætninger og handlinger, som var formuleret i de fire temaer:
Hans Peter gav udtryk for, at det var nødvendigt at nedsætte en arbejdsgruppe, for at komme videre og mere i dybden med dette arbejde. Arbejdsgruppens formål, skulle være at udarbejde et udkast, til en egentlig handlingsplan, som alle efterfølgende kunne drøfte. Der blev på den baggrund nedsat en arbejdsgruppe bestående af:
Det blev besluttet at Hans Peter indkalder målsætningsgruppen til det første arbejdsgruppemøde i løbet af juni.
Hans Peter forklarede at projektets styregruppe, der består af AU og Julianelyst Aps. Styregruppen mødes en-to gange om året for at drøfte projektet og dets fremdrift. Styregruppen ser gerne gruppen udvidet med et par lokale repræsentanter fra deltagerkredsen. Følgende deltagere meldte sig til at indgå i Styregruppen:
Antal deltagere i alt: 42
Facilitatorer fra Aarhus Universitet: Cathrine S. Dethlefsen og Hans Peter Hansen
Fotos og med-facilitering: Thomas Thoft Marcussen, Danmarks Jægerforbund
Efter spisning byder Hans Peter og Cathrine velkommen til dagens møde. Der er en del på aftenens møde, der deltager for første gang. Derfor tager vi en hurtig navnerunde og Hans Peter giver en kort introduktion til projektet, og hvad vi har arbejdet med på de forgangne 3 møder, der har været afholdt siden projektet startede med et informationsmøde i marts 2022. Alle protokoller (referater) fra de afholdte møder kan tilgås via denne side.
Vi har tidligere haft Rasmus Ahlmann Nielsen fra Danmarks Jægerforbund med på møderne. Rasmus har imidlertid fået nyt arbejde ved Naturstyrelsen, og derfor vil Thomas Thoft Marcussen fra Danmarks Jægerforbund overtage Rasmus’ deltagelse i møderne. Thomas vil, ligesom Rasmus gjorde det, assistere i faciliteringen af møderne.
Cathrine fortæller at vi til sidst på mødet vil opfordre alle til at udfylde en blanket der giver tilladelse til at Aarhus Universitet må opbevare og bruge kontaktinformationer på deltagere i projektet. Det er særligt vigtigt at de, der ikke før har deltaget på et møde, udfylder deres informationer og samtykke. Vi aftaler, at der ligeledes sendes en digital blanket ud, sammen med protokollen, der så skal udfyldes og scannes og sendes retur til Cathrine på csd@ecos.au.dk.
På mødet i dag skal vi primært høre oplæg fra henholdsvis Mads Helms og Mads Flinterup, men først en kort opdatering af, hvad der har været af nyt siden vi så hinanden sidst.
Jacob fra Julianelyst giver en kort status på første fangstforsøg, med henblik på GPS-mærkning. Fangsten foregår ved hjælp af såkaldte dropnet.
Mads er lokal landmand, og oplever store udfordringer med kronvildtet i området. Hans Peter giver ordet til Mads Helms.
Mads håber på at ulven med tiden kan bidrage til at holde bestanden af kronvildt nede.
Mads Flinterup, tidligere hjortevildtekspert ved Danmarks Jægerforbund, nu Klima- og biodiversitetschef ved Hedeselskabet.
SE I ØVRIGT MADS FLINTERUPES PRÆSENTATION I FULD LÆNGDE HER.
Efter oplæg fra Mads Helms og Mads Flinterup, tager vi en fælles drøftelse af umiddelbare reaktioner på det vi har hørt, og hvorvidt der er noget af det vi kan bruge i arbejdet fremover. Kommentarerne er efterfølgende opdelt efter tematik, for at gøre det mere overskueligt. Der er overlap mellem nogle af temaerne.
Dataindsamling:
Hvad gør vi i forhold til indsamling af data? Hvilken data vil vi gerne samle ind og hvordan?
Øvrigt:
Næste møde:
Antal deltagere (tilmeldte + Aarhus Universitet): 25
Deltagere fra Aarhus Universitet: Hans Peter Hansen, Cathrine S. Dethlefsen, Julie Sørensen, Rasmus Ahlmann Nielsen, Rebecca Nordbo
Protokol og fotos: Julie Sørensen, Cathrine Schrøder, Hans Peter Hansen, Rebecca Nordbo
HPH præsenterer de fire temaer og punkterne knyttet hertil, som vi i gruppearbejdet kom frem til ved en brainstorm ved 1. workshop den 25. april. Grupperne er de samme som ved sidste møde, og de nye deltagere kobles på et tema efter eget valg. Hver gruppe sætter sig sammen og samler op på det de snakkede om ved sidste møde. Der skal tages stilling til, om punkterne tilknyttet hvert tema stadig giver mening, og om der skal tilføjes nye ønsker/forslag.
(Sune, Anders, Niels Erik, Flemming, Jørgen, Connie, Hans, Erik, Henry, Tage, Hans1 – denne gruppe blev delt i to ved 1. workshop)
Kommentarer og spørgsmål
1 Ny deltager
(Lars, Jesper, Carsten, Jakob, Svend, Torben, Torben2 og Andreas2)
Kommentarer og spørgsmål
2 nye deltagere
(Mogens, Verner, Lars3, Kent3, Brian3)
Kommentarer og spørgsmål
3 Nye deltagere
(Christian, Jacob, Anton, Kasper, Flemming, Torben)
Deltagerne skal nu samles i grupperne igen og diskutere, hvilke handlinger der skal til, for at imødegå nogle af de problematikker de har identificeret. HPH beder dem tænke over: Hvad kunne I konkret tænke jer at gøre? Hvad ville give mening ift. de forskellige temaer?
Grupperne bedes lave en liste over ting, der kunne være hensigtsmæssigt at gøre for at bringe os fremad.
Efter afstemningen er der kaffe og kage, hvorefter stikordene tematiseres efter antallet af stemmer. De stikord som fik flest stemmer, udgør et tema i sig selv. Stikord med færre stemmer placeres under et eksisterende tema, og kan godt gå igen under flere temaer.
Kommentarer og spørgsmål
Kommentarer og spørgsmål
Konkret viden om skader for vores område à fx ifm. at vi snakker med landmænd/lodsejere i/omkring område.
HPH: De ting I kommer op med, er meget konkrete. Stort set alt, er noget vi i princippet kan gå i gang med i morgen, men vi kan ikke gå i gang med det hele på én gang. Vi kan tage forslagene med hjem, systematisere det, og udarbejde en plan for hvordan vi kan arbejde videre fremadrettet.
HPH samler kort op på nogle af de konkrete forslag, der går igen i alle temaerne:
Dronetællinger
Der er en række redskaber ift. at undersøge hvor meget kronvildt der er i området. HPH er ikke ekspert i det, så han foreslår at invitere folk med forstand på det til et møde, som kan fortælle os konkret hvordan vi kan bære os ad.
Dronetællinger er et godt redskab, men har sin begrænsning ift. hvor stort et område, man kan dække om en gang. Bliver området for stort, er risikoen for at tælle de samme dyr flere gange, fordi de vandrer fra et område til et andet, større. Tæt skovbevoksning udgør også en udfordring.
Kommentarer
GPS-mærkning
Træning og læring af skydeteknik
Foredrag, viden, workshops osv.
Optimering af skydetårne osv
Registrering
Antal deltagere (tilmeldte + Aarhus Universitet): 36
Deltagere fra Aarhus Universitet: Hans Peter Hansen, Cathrine Schrøder Dethlefsen, Julie Sørensen, Rasmus Ahlmann Nielsen, Rebecca Nordbo
Protokol og fotos: Julie Sørensen, Cathrine Schrøder, Hans Peter Hansen, Rasmus Ahlmann Nielsen, Rebecca Nordbo
Hans Peter Hansen (HPH) byder velkommen. Der er kommet seks nye, som ikke var til stede ved informationsmødet d. 23.marts, og HPH opsummerer kort baggrunden for projektet. Muligheden for projektet er opstået fordi Miljøstyrelsen og Julianelyst ApS har bevilliget penge til projektet. Forudsætningen var, at der var en interesse for projektet, hvilket der var til informationsmødet. Aftenens møde er 1. workshop.
Efter en præsentation af aftenens program, holdes en kort præsentationsrunde af AU-holdet såvel som deltagere, ligesom til informationsmødet. Ud over Hans Peter, Cathrine, Rasmus og Julie, deltager Rebecca Nordbo for første gang. Rebecca er projektkoordinator på videns- og dialogcenteret for vild natur og mennesker, Habitat, beliggende i Idom-Råsted. Hun er tilknyttet projektet for at lære mere om projektets metode.
HPH fortæller om metodikken bag projektet. Metodikken vi anvender, er udviklet tilbage i starten af 1960’erne af en østriger, som syntes det var frustrerende, at byplanlæggere og ingeniører bestemte hvordan fremtidige byer skulle se ud. Han spekulerede på, hvordan man kunne få menneskerne, der skulle bo i disse byer mere aktiveret. Han udviklede nogle metoder, som stadig benyttes den dag i dag, også i forskningsmæssige sammenhænge, til at sætte en ramme omkring diskussioner. Der er nogle principper, som vi benytter os af i dette projekt. Blandt andet at alt noteres på papir opsat på væggene, at man ikke skal sidde ved borde, men på rækker så det er muligt for alle at se, hvad der bliver noteret på væggene og således at man med det samme kan få rettet misforståelser. Efter mødet bliver teksten fra vægaviserne skrevet ind på computer og samlet til en protokol, som lægges ud på projektets hjemmeside (https://projects.au.dk/da/can/krondyr/protokol).
HPH fortæller om ambitionen med projektet. Den kan man læse mere om i protokollen fra informationsmødet d. 23. marts. Der er i projektet nogle midler til at lave undersøgelser, herunder at få genmærket noget kronvildt herude med GPS-halsbånd. Ved informationsmødet fortalte Lars Haugaard (tekniker) om fangst og mærkning af dyr. Der har siden været et møde med folk fra Julianelyst (Jesper) og Lars. Planen er at der skal findes 3 steder, hvor der kan sættes dropnet op til fangst og GPS-mærkning af krondyr. De tre net skal sættes op sidst i maj 2022, og fangsten skal foregå i september. Nettene sættes tidligt op for at dyrenes kan vænne sig til dem. De mærkede dyr giver os en masse data, som månedligt lægges ud på nettet, så man kan følge med i dyrenes bevægelse. Halsbåndene er farvekodet, så det er muligt at skelne individer fra hinanden i felten. Grane Plantage vil også gerne stille deres område til rådighed for dropnet, men har andre lyst også til at lægge arealer til, må de gerne henvende sig.
Deltagerne drøfter mulige steder hvor nettene kan placeres, da der er forskel på dyrenes adfærd i de forskellige familiegrupperinger, lige som det heller ikke er alle krondyr, der krydser Hovedvejen.
Selvom det kunne være interessant at have mærkede dyr i et større, geografisk område, vil det kunne betyde at datagrundlaget bliver for tyndt, med det antal halsbånd der er til rådighed i projektet (10-15). Ønsker man at mærke i et større område, vil det kræve yderligere finansiering/flere halsbånd.
Spørgsmål: Hvad sker der hvis der fanges dådyr under nettene?
Svar fra HPH: Det er ikke utænkeligt, at vi kan skaffe nogle dådyrhalsbånd, men det kan ikke garanteres at det kan lade sig gøre. Lars skal ind over.
Spørgsmål: Hvis man fanger flere dyr, end der er halsbånd til, kan man så mærke disse på anden vis?
Svar fra HPH: Alle dyr der fanges, øremærkes som minimum.
I ’kritikfasen’ identificeres de udfordringer/problemstillinger forbundet med kronvildtbestanden på og omkring St. Hjøllund Plantage.
Alle deltagere bedes – alene fra et kritisk perspektiv – komme med deres kritik og bekymringer for kronvildtet, forvaltningen, afledte effekter m.v.
Efter kritikpunkterne er identificeret, får hver deltager 2 stemmer, som de må placere på det, eller de kritikpunkter, de finder er vigtigst for dem. Nedenfor er kritikpunkterne skrevet ned, og parenteserne angiver hvor mange stemmer de hver især fik.
I ’visionsfasen’ identificeres visioner for en fremtidig ideel kronvildtforvaltning på og omkring St. Hjøllund Plantage. Visionerne behøver ikke være realistiske, og det er en mulighed for at tænke ”uden for boksen”. ”Hvis I selv kunne få lov til at bestemme, hvordan skulle kronvildtet så forvaltes?”
I ’visionsfasen’ identificeres visioner for en fremtidig ideel kronvildtforvaltning på og omkring St. Hjøllund Plantage. Visionerne behøver ikke være realistiske, og det er en mulighed for at tænke ”uden for boksen”. ”Hvis I selv kunne få lov til at bestemme, hvordan skulle kronvildtet så forvaltes?”
Øvelsen er den samme som i ’kritikfasen’. Til afstemningen har deltagerne nu 3 stemmer hver.
Efter tematiseringen skriver deltagerne sig på det tema, de helst vil arbejde med. Grupperne er som følger:
Tema 1: Samforvaltning (Sune, Anders, Niels Erik, Flemming, Jørgen, Connie, Hans, Erik, Henry, Tage – denne gruppe blev delt i to)
Tema 2: Større selvjustits blandt jægere (Lars, Jesper, Carsten, Jakob, Svend, Torben)
Tema 3: Jagt og brug af naturen på naturens præmisser (ny titel) (Mogens, Verner)
Tema 4: Vidensbaseret forvaltning (ny titel) (Christian, Jacob, Anton, Kasper, Flemming, Torben)
Formålet med gruppearbejdet er at få noget mere kød på temaerne, og det er op til grupperne selv at styre snakken. Meningen er ikke at finde løsninger på hvordan tingene kan realiseres, men at udvikle tanker og idéer.
Efter at have arbejdet med hver sit tema, præsenterer grupperne nu deres drøftelser for hinanden.
Tilføjelser/kommentarer fra andre deltagere:
Vidensniveau:
Tilføjelser/kommentarer fra andre deltagere:
Gruppen præsenterer følgende punkter:
Tilføjelser/kommentarer fra andre deltagere:
Efter gruppepræsentationerne opsummerer HPH hele aftenens forløb.
Næste gang skal vi snakke videre om temaerne, og hvordan vi skal realisere dette her? Hvordan går vi fra visionen/utopien til den virkelige verden? Hvordan kommer vi videre? Som udgangspunkt er grupperne de samme næste gang, men man er velkommen til at skifte gruppe, hvis man har lyst.
Der aftales tidspunkt for næste møde, som afholdes
Mandag d. 30. maj 2022
i Cafeteria Kroen
Mere information følger i indbydelsen, som sendes ud via mail. Hvis der skal justeres på maillisten eller folk skal tilføjes, så send en mail til Cathrine på csd@ecos.au.dk.
Spørgsmål fra salen: Kan vi overveje at invitere andre repræsentanter, der også har et tilsvarende samarbejde, med? (F.eks. Gludsted syd osv.).
Feedback:
HPH runder mødet af. Tak for i aften!
Antal deltagere i alt: 42
Deltagere fra Aarhus Universitet: Hans Peter Hansen, Cathrine Schrøder, Lars Haugaard, Julie Sørensen.
Danmarks Jægerforbund: Rasmus Ahlmann Nielsen (DJ)
Protokol og fotos: Julie Sørensen, Cathrine Schrøder, Hans Peter Hansen
Omdrejningspunktet for aftenens møde er information om forskningsprojektet ”Krondyr, jægere og lodsejere – forvaltningssamarbejde med krondyret i fokus”. Projektet er blevet til på initiativ af, og i samarbejde med, Julianelyst ApS som ejer St. Hjøllund Plantage. Projektet ledes af projektleder Hans Peter Hansen og hans projektteam bestående af professor Peter Sunde (ikke til stede ved aftenens møde), akademisk medarbejder Cathrine Schrøder, teknikker Lars Haugaard og akademisk medarbejder Julie Sørensen, alle fra Aarhus Universitet, samt vildt- og naturkonsulent Rasmus Ahlmann Nielsen fra Danmarks Jægerforbund.
Alle deltagere samt projektteamet præsenterer sig kort i plenum.
Projektleder Hans Peter Hansen (HPH) byder velkommen og fortæller kort om udfordringerne omkring kronvildt generelt, og derefter om kronvildt som fælles resurse. Hans Peter fortæller hvordan han i efteråret 2021 blev kontaktet af Jacob Nørgaard fra Julianelyst ApS. Jacob havde hørt om forskningsprojektet ”Kronvildt – Viden, værdier & værktøjer” på og omkring Ovstrup Hede, som Aarhus Universitet også står bag, og syntes det kunne være interessant med et lignende projekt i St. Hjøllund Plantage og omegn. I november 2021 blev der sendt en ansøgning om projekttilskud fra Miljøstyrelsens pulje af ekstra jagttegnsmidler. Ansøgningen blev imødekommet i januar 2022, og der blev tildelt penge til projektet. HPH fortæller også, at projektet skal bygge videre på det allerede eksisterende samarbejde ”Bredlund Hjorte”, men at vi i fællesskab skal overveje, hvor stort et geografisk område, vi skal brede projektet ud til. Til sidst præsenterer Hans Peter tre simple grundregler, som skal hjælpe med at sikre en god og konstruktiv dialog gennem forløbet:
En deltager finder reglerne en anelse provokerende, da de allerede taler pænt og respektfuldt til hinanden på egnen, og sådanne regler derfor er overflødige. Hans Peter svarer, at det er grundregler, der er med på alle projektteamets dialogprojekter, at det ikke er ment som en provokation, og at de har gode erfaringer med at have disse regler.
Cathrine Dethlefsen (CSD) tager over og fortæller og Aarhus Universitets tilgang til denne type projekter med dialogmøder. Møderne starter som regel med fælles aftensmad af to grunde: For det første, for at gøre det nemmere for deltagerne at være med til møderne, fordi man ikke skal tænke på at lave aftensmad når man kommer hjem fra arbejde og skal til møde om aftenen. For det andet, for at give deltagerne mulighed for at socialisere og snakke om alverdens ting, og derved lære hinanden at kende. Efter maden begynder workshoppen. Alle kommentarer og spørgsmål fra deltagere noteres på vægaviser af en fra projektteamet (som regel Cathrine selv, men i dette projekt også Julie og Rasmus). Vægaviserne er synlige for alle i lokalet, og giver deltagerne mulighed for at rette misforståelser, samt det sikrer en transparent dokumentation af hver workshop. Efter hver workshop skrives alle noterne fra vægaviserne ind i en protokol, som efterfølgende sendes ud via e-mail til alle deltagerne. Resultaterne fra disse workshops tjener som en løbende dokumentation af forløbet, og i tidligere projekter har de været brugt som basis for en afsluttende, fælles, deltagerrapport. Det vil også være en mulighed i dette projekt, men det er op til deltagerne. En sådan rapport kan bruges eksempelvis til at kommunikere problemstillinger og forslag til relevante myndighedspersoner, igen noget som der tidligere har været gode erfaringer med i andre projekter.
Tre deltagere (Leif Nørgaard, John Hjort og Holger Jensen) fra forskningsprojektet ”Kronvildt – Viden, værdier & værktøjer” omkring Ovstrup Hede fortæller på skift om deres erfaringer fra projektet. Projektet startede op slut-2017, og ligesom det er tilfældet her på og omkring St. Hjøllund, tog projektet på Ovstrup Hede afsæt i et eksisterende samarbejde, i dette tilfælde mellem Aage V. Jensen, ejer af Ovstrup Hede, og naboerne til heden. Der var lokalt et ønske om at forsøge med en ny tilgang til forvaltning af kronvildtet, i erkendelse af, at der efterhånden var for mange dyr i området, til gene for særligt landmændene.
Holger Jensen:
Holger fortæller, at han gik ind i projektet, ud fra en erkendelse af, at der dels var for mange dyr, og alt for meget hegn som et resultat deraf, og fordi det var tydeligt, at det ville kræve et styrket samarbejde at gøre noget ved problematikken. Holger fortæller, at det har været en udfordring, at der har været lodsejere i området – særligt én stor, central lodsejer – der har valgt at stå udenfor samarbejdet. Holger har oplevet hvordan projektet har styrket fællesskabet i området, og fremhæver særligt fællesjagterne, som en vigtig faktor. Deltagerne har i løbet af projektet fået en stor viden om dyrenes adfærd, via de gps-mærkede dyr, og også dronetællingerne har gjort deltagerne klogere på, hvor mange dyr der rent faktisk er i området. Indenfor det sidste års tid er der blevet nedsat en arbejdsgruppe, der fremover skal fungere som en slags bestyrelse, og sikre at samarbejdet kan opretholdes, når selve projektet afsluttes i 2023.
Leif Nørgaard:
Leif fortæller at han deltager i Ovstrup projektet fordi han mener der er alt for mange dyr i området, til stor gene for omkringliggende landmænd. Leif er selv aktiv som repræsentant for landbruget i forskellige sammenhænge. Han fortæller at Ovstrup er atypisk areal, på omkring 3000 ha, med ca 3-400 ha skov. Bestanden tæller i al fald +700 krondyr, og dertil en stigende bestand af dådyr. Fokus på dådyrene er blevet øget i løbet af projektet, i takt med at der er kommet flere dyr. Leif mener man skal have et bredere geografisk område i spil, så man også får de landbrug med, som må være påvirket af kronvildtbestanden her omkring St. Hjøllund.
John Hjort:
John Hjort supplerer de to andre deltagere fra Ovstrup-projektet, og fremhæver især vigtigheden af, at samarbejdet er blevet styrket betydeligt igennem projektet. Han fortæller at de i starten også tænkte ’hvad er nu det her for noget?’, men at projektet har rykket noget, og der i dag er en langt højere grad af fælles fodslag omkring at finde løsninger på problematikken med de mange krondyr i området. John siger, at det er tydeligt for ham, at deltagerne Bredlund Hjorte allerede er foran på samarbejde, sammenlignet med da projektet startede op på Ovstrup, og at det vil være en fordel for et eventuelt projektsamarbejde.
Lars Haugaard (LH) fortæller om hvordan der indsamles data fra kronvildtet, og hvad det kan bruges til. Der skal indsamles data om dyrenes rumlige adfærd og bestandssammensætning samt biometriske data. Dette gøres ved hjælp af dronetællinger med termisk drone, GPS-mærkning (GPS-halsbånd) og lokale data om afskydninger. For at indfange hjortene, bruges der såkaldte dropnet, hvorefter dyrene bedøves, udstyres med GPS-halsbånd og øremærkes. Halsbåndene har unikke farvekoder, så det er muligt at skelne individerne fra hinanden på afstand. Der bliver spurgt fra salen, om der også er farvekode på øremærkerne, hvortil LH svarer ”nej, men det kan vi se på”.
LH fortæller derudover:
Efter disse oplæg går vi videre til næste skridt på programmet.
Deltagerne inddeles i mindre grupper, som drøfter følgende to spørgsmål:
HPH spørger om der er interesse for at deltage i projektet. Der er stor tilslutning til gå videre med projektet, eftersom alle i salen rækker hånden op og tilkendegiver, at de ønsker at deltage.
Der aftales en tid for første workshop som finder sted mandag den 25. april 2022 i Cafeteria Kroen.
Der sendes mail ud med information og tilmelding til næste møde. Vi skal blandt andet drøfte, om der er andre, der skal være med i projektet. HPH medbringer desuden et kort over området næste gang.
Som det sidste beder Cathrine deltagerne om at oplyse deres e-mailadresse, hvis ikke de allerede har gjort det inden mødet, således de kan modtage invitationer til kommende workshops. Ønsker man at få sine oplysninger slettet, bedes man også henvende sig, så dette bliver gjort. Hans Peter runder mødet af og siger tak for i aften.