CAN

Aarhus Universitets segl

Projektbeskrivelse

Med afsæt i krondyrbestanden i det kombinerede skov- og markområde omkring Hjøllund, sydvest for Silkeborg, samt i det allerede eksisterende samarbejde, ’Bredlund Hjorte’, foreslås et forskningsprojekt, hvor både store og små lodsejere og jagtlejere i fællesskab definerer målsætninger for en bæredygtig krondyrforvaltning. Projektets ’motor’ bliver et fælles læringsforløb, baseret på:

  1. deltagernes egne etiske og forvaltningsmæssige perspektiver på den eksisterende delpopulation af krondyr, kombineret med
  2. indsamling af data om krondyrenes rumlige adfærd, bestandssammensætning og biometriske data,
  3. indsamling af lokale afskydningsdata,
  4. indsamling af data om menneskelige aktiviteter målrettet ændringer i krondyrenes adfærd og disses konsekvenser for kronvildtet,
  5. af allerede eksisterende videnskabelig dokumentation.

Forskningsprojektet undersøger desuden, hvordan et samarbejde om specifikke målsætninger er helt eller delvis afhængigt af, at der etableres et samarbejde med andre statslige eller private aktører, såvel som med offentligheden som helhed. Der tages i projektet højde for behov for at knytte andre temaer til drøftelserne om krondyrforvaltningen.

Projektet gennemføres som et systematisk tilrettelagt og faciliteret workshopforløb over tre år, kombineret med feltarbejde og fælles konkrete forvaltningsaktiviteter. Indledningsvis i forløbet definerer deltagerne selv de mest centrale forvaltningsmæssige og dyreetiske problemstillinger ved den nuværende krondyrforvaltning, samt deres visioner for en fremtidig forvaltning. På baggrund heraf gennemgår deltagerne et fælles læringsforløb, hvor de selv bidrager med indsamling af data som, i kombination med inddragelse af ekstern viden, udgør grundlaget for identifikationen af en række fælles målsætninger.

Dataindsamlingen vil bestå af afskydningsdata, biometriske data på nedlagte dyr, data om tilskudsfodring, etablering af afgrøder og hegninger målrettet krondyr, samt af GPS-mærkning af op til 10 krondyr. De biometriske data vil kortlægge alders- og kønsfordelingen på nedlagte krondyr, samt dyrenes almene tilstand. GPS-data vil give deltagerne en forståelse for krondyrenes bevægelsesmønstre, udstrækningsområde (Homerange), samt en forståelse for krondyrenes adfærd i forbindelse med forskellige koordinerede og ukoordinerede forstyrrelser og påvirkninger, herunder jagt og tilskudsfodring, samt hegninger.

Projektets tidsramme

Dataindsamling foretages i jagtsæsonerne 2022/23, 23/24, 24/25. Projektet afrapporteres endeligt i slutningen af 2025.

Forventede resultater

Udover at sætte fokus på de forvaltningsmæssige og dyreetiske aspekter af krondyrforvaltningen vil projektet afklare betingelserne for at skabe en forvaltningsmæssig og etisk forsvarlig bæredygtig samforvaltning af den eksisterende krondyrpopulation i området omkring Hjøllund. Projektet vil desuden etablere et fælles vidensgrundlag om krondyrenes nuværende sammensætning, kondition og adfærd, en viden om den eksisterende jagtpraksis og det eksisterende afskydningsmønster, samt en viden om forandringer i krondyrenes rumlige adfærd igennem de sidste 10-15 år og i forhold til deres biologi. Projektet vil ved sin eksemplariske karakter bidrage med viden om, hvordan samforvaltningsprojekter om andre delpopulationer kan organiseres og etableres i andre dele af landet.

Det er projektets ambition, at der ved projektets afslutning, er etableret et forpligtende samarbejde, som kan udgøre grundlaget for et fremtidigt forvaltningsområde for krondyrbestanden omkring Hjøllund.