Et af formålene med DISCO-2 er at kunne bidrage til studiet af klimaforandringer. Derfor er forskere fra både Arctic Research Center (ARC) og Interdisciplinary Centre for Climate Change (iClimate) ved Aarhus Universitet blevet involveret og har hjulpet med at påpege mulighederne og deres behov for satellitmålinger.
Studier af isolerede land og vand (øko)systemer er længe blevet udført ved målinger med forskellige typer af instrumenter på landjorden eller med bøjer med måleudstyr på vandet eller sågar små fjernstyrede undervandsbåde.
På meget dedikerede ekspeditioner kan der desuden foretages målinger fra skibe, droner, vejrbaloner og fly.
Med Greenland Integrated Observing System (GIOS) er der skabt et stort jordbaseret netværk af målestationer spredt ud på specielt udvalgte lokationer på Grønland. Disse bidrager med "ground-truth" (velkalibrerede, nøjagtige og præcise) målinger som giver indsigt i forhold netop der hvor disse stationer er opsat. Se og læs mere på: gios.org
Venstre: En landstation med blandet andet solceller og kameraer. Højre: en undervandsstation klar til nedsænkning. Credit: GIOS
Ved at bruge satellitdata, hvor man kan dække større områder, i kombination med ground-truth data vil studiet af klimaforandringernes påvirkning af miljøer på Grønland kunne opskaleres og hjælpe til at udvide vores forståelse af klimaforandringernes effekt.
Illustration af DISCO-2 i sin bane på vej over Grønland.