Aarhus Universitets segl

Hvad er Delphini-1 ?

En Cubesatellit

Denne satellittype klassificeres som en 1U Cubesat, og det betyder i alt væsentligt en minisatellit, som har maksimale mål 10 cm x 10 cm x 10 cm, og må højest veje 1,33 kg. Det er en international standart for typen 1U. Man kan så udvide satellitten til for eksempel 3U eller 6U ved at forøge den udvendige ramme som om den bestod af flere Cubesats. Delphini-1 grundliggende nyttelast er opregnet herunder. De fleste af satellittens dele leveres af GOMspace.

Delphini-1 exoploded view. Illustration: GomSpace.

  • Satellitramme.
  • 1U Powerpack til solceller.
  • NanoPower P31u strømfordeler.
  • NanoPower BP4 lagerbatteri.
  • NanoMind A3200 On-board computer
  • NanoCam C1U kamera
  • UHF transceiver og antenne til styring og telemetri
  • Solcensorer og magnetometer
  • 3-akse magnetorquers

  

Mere baggrund om småsatellitter

Det er California Polytech og Stanford University, som i 1999 fastlagde standarderne for Cubesat-designet. Ideen var at gøre det muligt for uddannelsesinstitutioner at deltage i rumprogrammet på en forholdsvis nem og prisbillig måde, hvor studerende kunne være med hele vejen. Den grundliggende 1 Unit (1U) Cubesat er en terning på 10 x 10 x 10 centimeter, som højest må veje 1 kg. Det har været et meget succesrigt projekt, og i tidens løb er det udvidet til større og tungere satellitter, men stadig baseret på det samme grundkoncept. En 6U satellit er for eksempel 30 x 20 x 10 cm. Nanosatellitter kan sendes i rummet fra den Internationale Rumstation ISS eller sammen med andre satellitter, når raketten har ekstra løftekapacitet. Opsendelserne sker fra USA, Rusland, Indien eller Japan. Der er også kommercielle firmaer, som bruger den samme grundide for eksempel til at sende sværme af små kommunikationssatellitter eller overvågningssatellitter med kameraer i kredsløb.

ESA, European Space Agency har støttet undervisningsdelen af Cubesat-aktiviteterne med hjælp til test og fra tid til anden en gratis opsendelse; som det blandt andet er tilfældet med Delphini-1. Vores satellit bliver sendt ud til ISS med en af fragtmissionerne, og bliver så senere sendt ud i sit eget kredsløb om Jorden med den specielle affyringsmekanisme, the NanoRacks Cubesat Deployer, som er monteret på det japanske KIBO modul på ISS.

Der er en meget fin artikel i Wikipedia om Cubesats

BRITE er et godt eksempel på brugen af Cubesats til astronomi.