Alle dele af VFD24 blev skriftligt dokumenteret. I gruppesessionerne var deltagerne selv ansvarlige for at nedskrive deres svar og refleksioner. I plenumsessionerne skrev facilitatorerne alle kommentarer, refleksioner og drøftelser i stikordsform på papir ophængt på væggene.
Alt hvad der blev nedskrevet i løbet af VFD24 blev efterfølgende samlet i en protokol, som gengiver dokumentationen tilnærmelsesvis 1:1. Dog forekommer der, for læsbarhedens skyld, enkelte sproglige justeringer i transskriptionen. Protokollen følger programmet på VFD24 kronologisk opdelt på tematikker og arbejdsform.
Der indgår ikke referater af oplæggene, men undervejs i protokollen er der linkhenvisninger til PowerPoint-præsentationerne.
Som introduktion til VFD24 gav medlemmer af projektgruppen, Lene Midtgaard (DJ), Dennis Mejer (15. Juni Fonden) og Hans Peter Hansen (AU), en introduktion til arrangementet fra de tre personers perspektiver.
Lene Midtgaard (LM), chefkonsulent ved Danmarks Jægerforbund og hovedansøger på projektet bød velkommen til VFD24 og holdt et kort oplæg, hvor hun italesatte behovet for at tænke anderledes i en verden med mange og store problemer, som f.eks. klimakrise og biodiversitetskrise. LM’s PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Efterfølgende redegjorde Dennis Mejer (DM), programchef, 15. Juni Fonden for baggrunden og motivationen for hvorfor 15. Juni Fonden havde engageret sig og taget del i VFD24. (Dennis anvendte ingen PowerPoint-præsentation).
Hans Peter Hansen (HPH), seniorforsker ved sektion for Faunaøkologi, Aarhus Universitet (AU), og medansøger på projektet, gav efterfølgende et oplæg om ’Forandringernes vilkår’, som kan findes som pdf her.
Som afslutning på velkomst og introduktion gennemgik Annika Skarðsá Jeppesen (ASJ), akademisk medarbejder ved sektion for Faunaøkologi, AU, den planlagte arbejdsmetode og programmet for VFD24.
For at understøtte den arbejdsprocessen og dialogen under VFD24, præsenterede ASJ desuden tre forslag til ’grundregler’:
Deltagerne tilsluttede sig de tre ’grundregler’.
VFD24 blev begge dage faciliteret af LM, HPH og ASJ.
Den første drøftelse var en forventningsafstemning i plenum, hvor HPH spurgte til deltagernes ønsker og forventninger for VFD24. Inputs fra deltagerne blev nedskrevet i stikord på vægaviser og gengives nedenfor.
Christian Sonne, veterinær og professor ved Institut for Ecoscience, AU
Christian Sonne holdt oplæg om vigtigheden af at have et holistisk perspektiv og et globalt perspektiv, bl.a. i form af ”One Health” og ”Planetary Health”, ud fra devisen, at mennesker, dyr og økosystemer ikke kan studeres isoleret hver for sig. Han lagde desuden vægt på vigtigheden af gode studiedesigns og langs tidsserier.
Christian Sonnes PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Spørgsmål og kommentarer
Jesper Madsen, professor ved Aarhus Universitet, Center for Adaptiv Naturforvaltning
Jesper Madsen holdt oplæg om det han kaldte ’et forskningsfelt i udvikling’, og vigtigheden i at sikre at data er valide, da forvaltningsbeslutninger træffes på datagrundlag. Oplægget gjorde også rede for baggrunden for indholdet af DCE’s strategiske forskningsindsats. Oplægget identificerede ”brændpunkter” i den nuværende forvaltning, som bl.a. omfatter ulve- og hjortevildtforvaltningen.
Jesper Madsens PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Spørgsmål og kommentarer
Med afsæt i de to oplæg blev grupperne bedt om at drøfte spørgsmålene:
Eksempler på mulige presserende emner: Biodiversitet, biologi, zoonoser, klima, landskab, forstyrrelser, internationale aspekter etc.
Efter ca. en times gruppearbejde præsenterede grupperne deres temadrøftelser i plenum. Gruppernes egne nedskrevne noter er gengivet nedenfor, såvel som øvrige tilføjelser og kommentarer der fremkom ifm. præsentationerne.
Forandringer
Vidensbehov
Kommentarer og tilføjelser
Kommentarer og tilføjelser
Kommentarer og tilføjelser
Presserende naturlige emner: (Jagt er en del af vildtforvaltning)
Vidensbehov:
Kommentarer og tilføjelser
Forandringer:
Vidensbehov:
- Forvaltning kan påvirke
Kommentarer og tilføjelser
Naturfaglige udfordringer
Emner
Kommentarer og tilføjelser
• Krav til vidensbehov -> behov for data. Det er vigtigt ikke at blive taget på sengen.
(Arter i bredeste forstand)
Kommentarer og tilføjelser
Christian Gamborg, lektor ved Københavns Universitet, Sektion for Miljø og Naturressourcer.
Christian Gamborg holdt oplæg om ’The human dimension’ og hvad der er på spil ift. jægere, vildtforvaltere og det øvrige samfund ift. etiske aspekter, bæredygtighed og legitimitet, samt om konflikter, sameksistens og inddragelse.
Christian Gamborgs PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Spørgsmål og kommentarer
Niels Kanstrup, vildtbiolog ved Aarhus Universitet.
Niels Kanstrup holdt oplæg om jagtens bæredygtighed, med udgangspunkt i den biologiske, sociale og økonomiske bæredygtighed. Emner som jagten i en biologisk og samfundsmæssig kontekst, i form af afskydning, forstyrrelser, døden og udnyttelse af det nedlagte vildt blev berørt.
Niels Kanstrups PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Spørgsmål og kommentarer
Med afsæt i de to oplæg blev grupperne bedt om at drøfte spørgsmålene:
Eksempler på mulige presserende emner: Etik, sociologi, økonomi, konflikter, fordelingspolitik, legitimitet, kultur, bæredygtighed, resurseudnyttelse, internationale aspekter etc.
Efter ca. en times gruppearbejde, præsenterede grupperne på skift deres temadrøftelser for plenum. Gruppernes egne nedskrevne noter er gengivet nedenfor, såvel som øvrige tilføjelser og kommentarer der fremkom ifm. præsentationerne.
Forandringer
Vidensbehov
Kommentarer og tilføjelser
Vidensbehov
Kommentarer og tilføjelser
Kommentarer og tilføjelser
Forandringer
Vidensbehov
Kommentarer og tilføjelser
Forandring
Vidensbehov
Kommentarer og tilføjelser
Kommentarer og tilføjelser
Vidensbehov
Kommentarer og tilføjelser
Som aftenarrangement og afrunding på dag 1 var der inviteret to gæster til at holde oplæg og bidrage med nogle perspektiver på jagt- og vildtforvaltning.
Jette Baagøe, tidligere direktør for Jagt- og Skovbrugsmuseet.
Jette Baagøe holdt oplæg om jagtens og vildtforvaltningens historie og udvikling i Danmark fra starten af 1900-tallet frem mod 2024. Oplægget berørte bl.a. oprettelsen af jagtfonden og hvordan viden historisk har været anvendt i vildtforvaltningen – hvem vidste bedst; jægerne eller forskerne? Og hvordan bruger vi historiske erfaringer i en nutidig kontekst?
Jette Baagøes PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Jacob Nørgaard Larsen, vildtforvalter og tidligere formand for ’Danske Herregårdsjægere’.
Jacob Nørgaard Larsen holdt et meget personligt oplæg om hvordan han selv har gennemgået en udvikling som jæger og vildtforvalter, siden han startede med at arbejde inden for området. Oplægget indeholdt bl.a. pointer som hvordan interesser for jagt- og vildtforvaltning både kan bidrage i naturforvaltningen, men også til at genere viden i forbindelse med forskningsprojekter.
Jacob Nørgaard Larsens PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Indledningsvist på Dag 2 gennemgik Lene Midtgaard i plenum to lister med stikord. Stikordene dækkede de emner, der var gået igen på dag 1 fordelt på de to temaer; naturfaglige udfordringer og samfundsmæssige udfordringer. Deltagerne blev efterfølgende spurgt hvorvidt stikordene var dækkende, om noget manglede eller ikke var retvisende.
Stikord:
Naturfaglige udfordringer
Stikord: Samfundsmæssige udfordringer
Kommentarer og tilføjelser
Jens Skovager Østergaard, kontorchef ved Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV).
Jens Skovager Østergaard holdt oplæg om Styrelsens rolle og rammer i forskning- og forvaltning som det er i dag, herunder hvor midlerne, som anvendes, kommer fra og hvordan de fordeles. Derudover redegjorde han for organiseringen i form af Styrelsens samarbejde med forskellige forskningsinstitutioner og formålet med DCE’s ”Vildtkontrakt”.
Jens Skovager Østergaards PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Spørgsmål og kommentarer
Jens Andersson, Samordnare, Vildtanalysenheten, Naturvårdsverket.
Jens Andersson holdt oplæg om baggrunden for udarbejdelsen af en strategi for den svenske vildtforvaltning. Den nuværende strategi gælder fra 2022-2029, og skal blandt andet sikre at forvaltningen bygger på den bedst tilgængelige viden. I oplægget understregedes vigtigheden af, at der allokeres særskilte ressourcer til vildtforskningen (i Sverige Vildtvårdsfonden), for at sikre stabilitet og kontinuitet i forskningen.
Jens Andersson PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Spørgsmål og kommentarer
Jan Eriksen, formand for Vildtforvaltningsrådet.
Jan Eriksen holdt oplæg om arbejdet i Vildtforvaltningsrådet, med udgangspunkt i hvilke forventninger og ambitioner han havde, da han i sin tid blev udpeget som formand. Han kom desuden omkring Vildtforvaltningsrådets fremtidige arbejde, som bl.a. vil fokusere på etik. I oplægget understregede han behovet for et internationalt udsyn, da vi er bundet af internationale konventioner og fordi Danmark ligger på flyway’en for mange af trækvildtarterne, som kun overvintrer eller raster i Danmark. Derudover fremhævede Jan Eriksen Citizen Science som en kilde til viden og data, men også til en måde at engagere forskellige interessenter i forvaltningen.
OBS: Jan Eriksen anvendte ikke PowerPoint.
Spørgsmål og kommentarer
Jacob Palsgaard Andersen, vicedirektør i Aage V. Jensen Naturfond.
Jacob Palsgaard Andersen holdt oplæg om Aage V. Jensen Naturfond, dens formål og vision og donationsstrategi. I oplægget blev givet eksempler på konkrete projekter, som har modtaget donationer fra Fonden, som også omfatter jagt- og vildtforvaltningsprojekter, men generelt har Fonden et ønske om at støtte projekter, som fokuserer på økosystemforvaltning.
Jacob Palsgaard Andersens PowerPoint-præsentation kan findes som pdf her.
Med afsæt i de fire oplæg blev grupperne bedt om at drøfte spørgsmålene:
På skift præsenterede grupperne deres temadrøftelser i plenum. Deres egne nedskrevne noter i gruppedrøftelserne er gengivet nedenfor, såvel som øvrige tilføjelser og kommentarer ifm. præsentationerne.
Er forskningen rustet? Nej!
Kommentarer og tilføjelser
Delvist godt rustet, men:
Kommentarer og tilføjelser
Kommentarer og tilføjelser
Er ’dansk praksis’ rustet til forandring?
Hvordan kan forskningen styrkes?
Kommentarer og tilføjelser
Parathed overfor ændringer
Men behov for
Kommentarer og tilføjelser
Eksempler
Kommentarer og tilføjelser
Kommentarer og tilføjelser
Som afslutning på de to dages temadrøftelser opsummerer HPH hvad der er gået igen og blevet drøftet. Især har HPH bemærket, at der har været meget fokus på ’ viden’ – behov for viden, bedre viden, etc. Det giver derfor anledning til en plenumdrøftelse af hvad der menes med ’viden’. Inputs blev nedskrevet på vægaviser i stikord og er gengivet nedenfor.
Som afslutning på VFD24 blev projektets styregruppe bedt om at reflektere over, hvad der har gjort indtryk, og hvad de hver især tager med hjem fra de to dages drøftelser.
Dennis Mejer, 15. Juni Fonden
Ole Roland Therkildsen, Sektion for Faunaøkologi, Aarhus Universitet (AU)
Jens Skovager Østergaard, Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø (SGAV)
Niels Søndergaard, Danmarks Jægerforbund (DJ)
Jan Eriksen, Vildtforvaltningsrådet (VFR)
Kommentarer og tilføjelser
HPH afslutter VFD24 med at sige, at alt bliver indskrevet i nærværende protokol som vil udgøre grundlaget for en kommende hvidbog.