News and Events

Lokal keramik var populært i den antikke by Gerasa

2021.03.11I to videnskabelige artikler giver arkæologer nye bud på, hvorfor lokal keramik tilsyneladende var meget populært i den antikke by Gerasa. Artiklerne giver også et indblik i forskernes overvejelser om økonomi og handelsmønstre i området på den tid. Artiklerne er baseret på analyser af mere end 625.000 keramikskår fra Gerasa, som er produceret over en periode på cirka 600 år.

A Study of the Centuries-Long Reliance on Local Ceramics in Jerash Through Full Quantification and Simulation

2021.02.18New publication by Iza Romanowska, Tom Brughmans, Philip Bes, Simon Carrignon, Line Egelund, Achim Lichtenberger and Rubina Raja.

Trends in ceramic assemblages from the Northwest Quarter of Gerasa/ Jerash, Jordan

2021.01.26New publication by I. Romanowska, A. Lichtenberger and R. Raja.

Nyt værk om 7 års dansk-tyske feltstudier i oldtidsbyen Gerasa

2020.12.15Første bind af et nyt storværk om de dansk-tyske udgravninger i den antikke by Gerasa er netop udkommet. Værket dokumenterer arkæologiske feltstudier foretaget fra 2011 til 2017. Dele af det store udgravningsprojekt har været støttet af Carlsbergfondet.

Arkæologiske fund fra den antikke by Gerasa kortlagt

2020.10.02Arkæologer har lavet en fuld registrering og typologisering af keramisk materiale fra den antikke by Gerasa. Et uddrag af resultaterne, der er tilvejebragt gennem det nu afsluttede forskningsprojekt ’Keramik i Kontekst’ støttet af Carlsbergfondet, er netop publiceret i ny bog.

Ceramics from Jerash, Jordan. Photo: The Danish-German Jerash Nortwest Quarter Project.
Achim Lichtenberger and Rubina Raja (eds). 2020. Hellenistic and Roman Gerasa. The Archaeology and History of a Decapolis City, Jerash Papers 5, Brepols.

Results from the collective research project Ceramics in Context

2020.10.02The research project Ceramics in Context has come to an end. Funded by the Carlsberg Foundation and directed by Professor and Centre Director Rubina Raja, Ceramics in Context has worked with the ceramic finds from the Decapolis city Gerasa, modern-day Jerash in Jordan, since 2015.

Hellenistic and Roman Gerasa. The Archaeology and History of a Decapolis City

2020.09.17New publication by Professor Achim Lichtenberger (Westfälische Wilhelms-Universität Münster) and Professor and UrbNet Centre director Rubina Raja (Aarhus University).

Danish-German project seeks to shine light on ancient Jerash’s pottery production

2020.09.02AMMAN — From the Roman period to Early Islamic times, Jerash had a “strong and continuous” pottery production, according to two scholars who are members of a Danish-German archaeology team.

Middle Islamic pottery from Jerash. New research on ceramic fabrics and the implications for production patterns of HMGP pottery in Northern Jordan

2020.02.25New publication by Assistant Professor Gry Barfod, Professor Achim Lichtenberger (Westfälische Wilhelms-Universität Münster), former PhD Student Alex Peterson, Professor Rubina Raja and Carmen Ting (University of Cambridge).

Scholars study settlement in Jerash in Middle Islamic period

2019.09.22After a devastating earthquake in 749, Jerash was depopulated and it became resettled only after the 12th century, said Professor Rubina Raja from Aarhus University in a recent e-mail interview with The Jordan Times, adding that it is, however, still unclear how many inhabitants lived in Middle Islamic Jerash (9th century - 15th century).

Showing results 1 to 10 of 57

1 2 3 4 5 6 Next

Upcoming Events

No articles found in this list