Hvordan kan vi øge produktionen af biogas uden at gå på kompromis med fødevareforsyningen eller den biologiske mangfoldighed? Det er det centrale spørgsmål i Accel AgroBiogas – et transnationalt projekt, hvor aktører fra Sverige og Danmark samarbejder om at udnytte det uudnyttede potentiale i restprodukter fra landbruget og i nye dyrkningskoncepter.
Biogas spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling – som fossilfrit brændstof, som en del af et cirkulært landbrug og som en lokal energikilde. Men for at øge produktionen er der brug for mere biomasse. Her ser vi muligheder i at udvikle og afprøve løsninger i tæt samarbejde med landmænd, biogasproducenter, rådgivere og beslutningstagere.
Med støtte fra Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak, Region Skåne, Västra Götalandsregionen og Region Halland driver projektet fire Living Labs, hvor vi undersøger og afprøver nye måder at dyrke, høste, opbevare og udrådne biomasse på. Vi ser på, hvordan substraterne påvirker biogødningen, tester nye forretningsmodeller og identificerer barrierer i lovgivningen. Vores ambition er at bane vejen for stærkere og mere bæredygtige biogassystemer – i praksis og i samspil.
Accel AgroBiogas har til formål at:
Ved at udnytte ressourcerne smartere, skabe nye samarbejdsformer og styrke den politiske dialog bidrager projektet til at reducere landbrugets klimaaftryk og skabe bæredygtige energiløsninger – på tværs af grænser.
Projektpartnere:
Energikontor Syd (projektkoordinator), Aarhus Universitet, Fjordland Skive, Hushållningssällskapet Halland, Agroväst Livsmedel AB, Högskolan Halmstad, Länsstyrelsen Västra Götaland, Midtjyllands EU-kontor, Skive Kommune samt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
Projektet er støttet af Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak-programmet