All News

2021.07.09 |

Nye fund af runer i Ribe

New publication by Lisbeth Imer and Søren M. Sindbæk.

2021.06.03 |

Ny forelæsningsrække på Folkeuniversitetet: Vikingetiden - historien, kulturen og de nye fund

Lad en række eksperter give dig indblik i vikingetiden, og hør om nogle af de nyeste fund og opdagelser, som gør os klogere på vikingernes liv og færden. Første forelæsning vil være med Professor MSO og UrbNet Deputy Director Søren M. Sindbæk.

2021.06.03 |

Hvorfor blev det vikingetid? – livestream med Søren Michael Sindbæk

Søren Michael Sindbæk, Arkæolog og Professor MSO på Aarhus Universitet, vil i denne livestream kigge nærmere på, hvad der gjorde vikingetiden til en særlig periode.

2021.05.28 |

Crossing the Maelstrom: New Departures in Viking Archaeology

New publication by Julie Lund (University of Oslo) and Professor MSO and Deputy Director of UrbNet Søren M. Sindbæk.

2021.04.30 |

Uncovering Metal Crafts Of The Viking Age

Vikings are often associated with scenes of boats and fiercely-pitched battles. But new research, published in the journal Archaeological and Anthropological Sciences, shows they also had other, calmer skills. The paper details advances in the cast metalwork of objects from Ribe, Denmark.

Viking metalwork craft and expertise evolved from 8th to 9th century

The evolution of metalwork expertise and craftsmanship developed by Viking craftspeople in Denmark in the 8th and 9th centuries has been detailed in a study published in Archaeological and Anthropological Sciences.

2021.04.20 |

Forskningsprojekt giver nyt indblik i vikingetidens håndværksproduktion

Et nyt studie har for første gang udforsket vikingetidens metalhåndværk ved at følge hele produktionskæden fra råmaterialer, gennem støbeforme og smeltedigler til færdige metalprodukter med geokemiske analysemetoder. Resultatet bag undersøgelsen giver helt ny viden blandt andet om baggrunden for metalhåndværkernes materialevalg i vikingetiden.

2021.04.20 |

On diverse arts: crucible metallurgy and the polymetallic cycle at Scandinavia’s earliest Viking town, Ribe (8th–9th c. CE), Denmark

New publication by Vana Orfanou, Thomas Birch, Søren M. Sindbæk, Claus Feveile, Gry H. Barfod and Charles E. Lesher.

2021.04.19 |

Study Reveals Vikings Mastered Metalworking in Less Than a Century

Over 1,000 years ago, Vikings took a massive leap forward in their metalworking abilities and created special alloys that were well ahead of their time.

2021.02.19 |

Nøglen til de første byer

New publication by Søren M. Sindbæk.

Showing results 1 to 10 of 142

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next