All News

2021.12.23 |

Forskere kaster klarere lys over vikingetidens handel mellem Mellemøsten og Skandinavien

Danske forskere fastslår nu mere præcist end nogensinde før, hvornår vikingetidens handel mellem Mellemøsten og Skandinavien startede.

2021.12.22 |

Oldgammel solstorm og 107.000 nye fund fra Ribe ændrer den danske vikinge-historie

Det var ikke handel med Mellemøsten, der kickstartede vikingetiden, konkluderer danske forskere i nyt Nature-studie.

The Viking-age emporium Ribe, Denmark, has preserved an extremely detailed stratigraphy of housefloors, workshops and waste deposits from the period c. 700 – c. 900 CE. This has enabled the researchers in the Northern Emporium Project to chart the arrival of trade goods during the time when Viking-Age sea-trade emerged. The layers next to the hand of the archaeologist in the centre of the picture is where the 775 CE Miyaki event is detected by radiocarbon dating. Photo: The Museum of Southwest Jutland

2021.12.22 |

New dates for Viking trade

An interdisciplinary Danish team of researchers has used new astronomical knowledge to establish an exact time anchor for the arrival of trade flows from the Middle East in Viking-age Scandinavia. The results are published in the leading international journal Nature.

2021.12.07 |

Professor Søren M. Sindbæk receives Carlsberg Foundation Monograph Fellowship

Professor Søren M. Sindbæk receives the grant for the project Northern Emporia. An Archaeology of Urban Networks.

Amulet and figurine moulds reconstructed. Photo: Museum of Southwest Jutland.

2021.08.11 |

New publication from the Northern Emporium project wins the 2021 Martyn Jope Award

The award-winning article is written by Pieterjan Deckers, Sarah Croix, and Søren M. Sindbæk and was recently published in the journal Medieval Archaeology. The article was chosen by the Editorial Committee of the Society for Medieval Archaeology as the winner of the 2021 Martyn Jope Award for best contribution to the journal.

2021.08.05 |

Assembling the Full Cast: Ritual Performance, Gender Transgression and Iconographic Innovation in Viking-Age Ribe

New publication by former Postdoc Pieterjan Deckers, Assistant Professor Sarah Croix and Professor Søren M. Sindbæk.

2021.07.09 |

Nye fund af runer i Ribe

New publication by Lisbeth Imer and Søren M. Sindbæk.

2021.06.03 |

Ny forelæsningsrække på Folkeuniversitetet: Vikingetiden - historien, kulturen og de nye fund

Lad en række eksperter give dig indblik i vikingetiden, og hør om nogle af de nyeste fund og opdagelser, som gør os klogere på vikingernes liv og færden. Første forelæsning vil være med Professor MSO og UrbNet Deputy Director Søren M. Sindbæk.

2021.06.03 |

Hvorfor blev det vikingetid? – livestream med Søren Michael Sindbæk

Søren Michael Sindbæk, Arkæolog og Professor MSO på Aarhus Universitet, vil i denne livestream kigge nærmere på, hvad der gjorde vikingetiden til en særlig periode.

2021.05.28 |

Crossing the Maelstrom: New Departures in Viking Archaeology

New publication by Julie Lund (University of Oslo) and Professor MSO and Deputy Director of UrbNet Søren M. Sindbæk.

Showing results 1 to 10 of 148

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next