Aarhus University Seal

Fritidsforsker for en dag

Forskerne har brug for din hjælp!

Vi skal tage temperaturen på Universitetsparken. Har den det godt? Eller er vandtemperaturen i søen for høj? Er bierne for få eller affaldet for meget? Kom og bliv fritidsforsker sammen med danske og udenlandske forskere.

Aarhus Universitet, Science Museerne/Steno Museet og en række borgerinddragende forskningsprojekter inviterer til ’Fritidsforsker for en dag’ søndag den 24. april 2022 kl. 11-16.

Universitetsparken er flot og stor, men har den det lige så godt, som den ser ud? Vi skal blandt mange spændende projekter undersøge Universitetsparkens søer. Hvordan har dyre- og plantelivet det egentlig i de smukke søer? Og hvad gemmer sig i søen, når vi går helt tæt på gennem mikroskoper?

Vi skal desuden undersøge, hvilke arter der mon holder til i parken. Har vi skræmt dem alle væk med store græsslåmaskiner og pænt klippede hække, eller kan vi stadig finde nogle sjældne arter blandt buskene eller godt gemt væk ved søbredden?

Inde på museet kan du hjælpe med medicinsk forskning, deltage i online forskningsprojekter eller få kaffegrums på fingrene, når vi undersøger genbrug og kompostering.

Hjælp forskerne ved at deltage i disse spændende projekter, når du er 'Fritidsforsker for en dag'  - og også i fremtiden, hvis du har lyst.

Projekter og program for dagen

Projekt - Aktivitet Hvornår
Søer i Fritiden - vær med til at undersøge livet og vandet i og omkring Unisøen (på dansk) Kl. 11:30, 13:00, 14:30
AURORA - Saml og ræs med soldrevne legetøjsbiler, og undersøg dit CO2 aftryk (8 år og opefter. På engelsk) Kl. 12:30, 14:00
Planetarie-forestilling (på dansk) Kl. 12:00, 14:00
Estante Dos Comuns - Få fingrene i kaffegrums og se hvad dit grønne affald kan blive til! Medbring gerne selv kaffegrums og frugt/grøntsags-affald (på engelsk) Kl. 12:00, 13:30, 15:00
Arter - Sammen vil vi undersøge og registrere universitetsparkens smådyr, mosser og fugle ved brug af Arter-appen. Undervejs vil der blive fortalt historier om dyrenes levevis og hvordan registrering på sider som Arter.dk øger vores forståelse af naturen omkring os (på dansk).

Teamet består af:
Anders Tøttrup - Vicemuseumschef ved Statens Naturhistoriske museum, og specialist i fugle og naturbevaring.
Joshua Haahr - Kandidatstuderende ved Københavns universitet, specialist i fugle og mosser 
Frederik Leck Fischer - Naturformidler, specialestuderende og specialist indenfor insekter og spindlere

Kl. 12:00, 13:30, 15:00
Deltagende projekter Projektbeskrivelser
Arter Arter er Danmarks nye artsportal og fællesskab for og om biodiversitet. Du kan selv indrappotere fund, få adgang til flere end 42 millioner artsfund fra Danmark og indgå i fællesskaber på tværs af interesseområder. Så se, hvad Arter kan byde på i forhold til citizen science, og hør mere om alle de måder du kan deltage og bidrage til at skabe viden om biodiversitet i Danmark (på dansk).
AURORA AURORA vil sætte mindst 7.000 borgere fem steder i Danmark, England, Portugal, Slovenien og Spanien i stand til at træffe mere velinformerede energibeslutninger. Borgerne vil overvåge deres individuelle energiadfærd i en mobilapp og modtage automatiserede anbefalinger til gengæld. Ved at crowdfunde lokale energifællesskaber og opbygge ca. 1 megawatt solcelleenergi vil disse borgere blive aktive "prosumenter", der kan omdanne energisystemet som helhed og demokratisere dets styring (på engelsk).
CREDO.science Det videnskabelige projekt CREDO (Cosmic Ray Extremely Distributed Observatory) blev etableret på Institut for Nuklearfysik under Det Polske Videnskabsakademi for tre år siden, og dets formål er at registrere kosmisk stråling non-stop over hele Jorden. Målet er at påvise globale kosmiske strålebyger, der kan indikere eksistensen af f.eks. endnu ukendte massive eller meget energirige partikler, at studere universets struktur og f.eks. at sammenkæde ændringer i registreringen af kosmiske stråler med kommende jordskælv. Registreringen foretages ved hjælp af kameraer i populære smartphones med den gratis CREDO-app til Android eller IoS (på engelsk).
CREDO-Maze

Kosmisk stråling er et fænomen, der er relateret til grundlæggende spørgsmål inden for astrofysik, moderne fysik, partikelfysik osv. Det er et område, der stadig er fyldt med ubesvarede spørgsmål, hypoteser og gåder, der venter på at blive løst. Det lyder meget alvorligt og kompliceret, men det lyder kun tilsyneladende sådan! (På engelsk).
Se mere om projektet i denne YouTube video (engelsk).

Estante dos Comuns I projektet Estante dos Comuns har vi en sjov og frisk opskrift på at forvandle affald til liv ved hjælp af DIY-strukturer med dagligdags elementer for at skabe en positiv miljømæssig indvirkning på kvarterer og lokalsamfund. Alt sammen forbundet med et cloud-baseret softwaremodul til affaldshåndtering, hvor borgere og mikro- og små virksomheder kan mikroforvalte deres miljøpåvirkningskæde med mulighed for at bruge det som et værktøj til social og miljømæssig gennemsigtighed. Vores uddannelsesarbejde fokuserer på at skabe oplevelser for at lære om Jorden som et levende væsen. Derfor forstår vi kompost som en mikrogalakse af symbiose, hvor livet kolliderer og danser for at skabe et frugtbart rum (på engelsk).
ScienceAtHome Kom og spil og hjælp forskningen. Er gæs på marken skadedyr eller værdifuld natur - spil Crops vs Creatures og fortæl os hvorfor. Træd i sporene af CoronaMinister og vis os hvordan du ville løse Corona krisen. Test dig selv på din tænkeevne og din kreativitet og arbejd med en kunstig intelligens om at skabe visioner for fremtiden (på dansk).
Stall Catchers

Stall Catchers er det første i en række projekter, der bruger crowdsourcing til at fremme sundhedsforskningen. Her vil du også få mulighed for at prøve Beta Catchers, det seneste projekt i denne serie. Besøg os, og fortæl os, hvad du synes!

Stall Catchers-konkurrencen starter kl. 11.00 og varer til kl. 15.30. Der vil være et online leaderboard, hvor du kan følge dine fremskridt under hele arrangementet. 
Vi uddeler præmier til de ti bedste deltagere, når konkurrencen slutter.

Spil et spil og vær med til at fremskynde forskningen i Alzheimers sygdommen (på engelsk).
Søer i Fritiden Citizen Science-projektet Søer i fritiden tilbyder spændende aktiviteter og formidling om søer og livet i og ved sø og vandhuller målrettet børn, unge og deres familier. Samtidig hjælper deltagerne forskerne med at samle data og ny viden om danske søers vandkvalitet. Projektet kører frem til 2025 med finansiering fra Villumfonden (på dansk).