Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Delphini-1

Delphini-1

 

==== Delphini-1 update 12.3.2019 =====

Første (gode) billeder fra Delphini-1.

Efter en hel del besvær og en masse søvnløse nætter (bogstaveligt talt, for Delphini-1 passerer over Aarhus i nattetimerne for tiden) har vi endelig fået, hvad vi i hvertfald selv mener er smukke billeder.

Det er et billede af Jordens blå horisont og af et lille udsnit af det sydlige stillehav. Du kan finde mere om billederne her, og de findes i fuld opløsning her.

==== Delphini-1 update 15.2.2019 =====

Endelig lykkedes det os at få vores ground station op at køre efter at have erstattet nogle komponenter. Nu kan vi endelig kommunikere korrekt med Delphini-1. Udover at vi har testet alle underkomponenter ved vi også at kameraet har det godt. Næste skridt: Download billeder!

Mange tak til GomSpace Group for jeres hjælp på så kort frist! Vi vil også gerne takke især Aalborg University og alle de mange radio amatører som har fulgt Delphini-1! Det har været meget vigtigt for os at vide at vores satellit er funktionsdygtig og har det godt.

 

==== Delphini-1 update 12.2.2019 =====

Vores satellit har det stadig godt og vi har nu identificeret problemet med vores ground station til at være forbundet med hardware dele. Vi er meget lettet over at problemet ikke er forbundet med satellitten, men skyldes teknisk udstyr på jorden, som vi har let adgang til. Vi håber at kunne fikse komponenterne ASAP. 

 

===== Delphini-1 update torsdag 7.2.2019 14:30 ======

Vi har kontakt!  I går, onsdag den 6.2. klokken cirka 16:15 hørte vi de første signaler fra vores satellit. Den er i live, og har det godt.

Siden har vi arbejdet intenst på at opretholde kontakten og med at forstå, hvorfor vi ikke hørte fra Delphini-1 tidligere. Når det er overstået, begynder vi på det rigtige arbejde!

 

===== Delphini-1 update mandag 4.2.2019 12:20 =====

 

Vi har endnu ikke fået kontakt med vores satellit Delphini-1 på trods af mange forsøg i løbet af weekenden. Vi har modtaget signaler fra andre satellitter, så vi er sikre på, at vores jordstation fungerer som den skal på alle måder. Desuden holder vi øje med det internationale netværk for radioamatører, hvor der også er flere, som hjælper os med at lytte efter signalet fra Delphini-1, men stadig her mandag formiddag uden held.

Vi fortsætter med at lytte, og vi regner stadig med, at Delphini-1 har det fint i sin bane om Jorden. Vi véd fra tidligere, at det adskillige gange er sket, at kommunikationen med en satellit først er kommet i orden efter uger eller endda måneder.

 Vi vender tilbage så snart vi har nyt! Hjælp os ved at krydse fingre!

 Dephini-1 holdet på Aarhus Universitet.

--------------------------------------------------------

Vi har netop fået tilsendt dette flotte billede, som er optaget fra den Internationale Rumstation ISS i det øjeblik, hvor Delphini-1 bliver sendt ud i sin egen bane om Jorden. Klik på billedet og nyd det i fuld opløsning. Foto: NASA og NanoRacks.

Delphini-1 blev planmæssigt sendt ud fra ISS i sit eget kredsløb torsdag den 31. januar 2019 klokken 13:00.

 

Vi opdaterer nyhederne så snart vi kan, så hold øje med hjemmesiden her, med vores Facebookside, og vores Twitterkonto.

Opsendelsen af Delphini-1 til Den Internationale Rumstation ISS 5.12.2018 gik perfekt, og vores satellit er nu ombord på ISS.

 

Aarhus Universitets første satellit, Delphini-1 er et "proof-of-concept" projekt, hvor hovedformålet er at lære at håndtere og samle satellitdele, og at afprøve og arbejde med en videnskabelig satellit.

Satellitten er en 10 x 10 x 10 cm Cubesat udstyret med et kamera og kommunikationsudstyr; typebetegnelsen er 1U-NanoEye. Den bliver leveret som samlesæt af Aalborgfirmaet GOMspace. En gruppe studerende bliver oplært af GOMspace, og de har samlet og afprøvet satellitten. På Aarhus Universitet er der oprettet et kontrolrum, og en anden gruppe studerende har samlet og afprøvet kommunikationsudstyret og den software, som er nødvendig for at kontrollere satellitten og kameraet. De studerende er også i gang med at udvikle nyt software og nye algoritmer, og designe deres egne eksperimenter, som kan udføres med Delphini-!.

Delphini-1 er et samarbejdsprojekt imellem tre institutter under fakultetet for Science and Technology ved Aarhus Universitet:

Institut for Fysik og Astronomi. Kontakt: Victoria Antoci(projekt scientist og project manager), Hans Kjeldsen  (PI)

Institut for Ingeniørvidenskab. Kontakt: Rune H. Jacobsen

Institut for Geoscience. Kontakt: Christoffer Karoff

Skriv til os, hvis du er interesseret i at deltage i næste trin i vore satellitprojekter.

Studerende, som er indskrevet på Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørvidenskab og Institut for Geoscience kan deltage i Delphini-1 projektet.

Alle er velkomne til at følge med i, hvordan vores spændende projekt skrider frem på disse websider. Undervisningen og arbejdet i øvrigt i forbindelse med Delphini-1 foregår udelukkende på engelsk, så det er ikke alle websider, som vil være tilgængelige på dansk.