Aarhus Universitets segl

Delphini-1

 

 

==== Delphini-1 update =====

Mere information kan findes på vores facebookside, hvor der er flere billeder og lækre videoer også, og vær med på vores Twitterkonto #delphini1


==== Delphini-1 update 16.3.2021 =====

Delphini-1 afsluttede sin mission i rummet den 14. marts 2021 da den brændte op i atmosfæren.
Her ses en graf over Delphini-1s banehøjde fra udsendelse fra den Internationale Rumstation til sidste måling af Delphini-1s baneparametre tidlig morgen den 14. marts 2021.


==== Delphini-1 update 16.10.2019 =====

Så har Delphini-1 gennemført sin tur nummer 4000 om Jorden her til morgen!

Vi fejrer det ved at vise et billede af to måner ... eller vent nu lige lidt ... er det ene bare et spøgelsesbillede i god tid før Halloween? Det er spøgelset til højre. Vi har stadig ikke helt lært at styre belysningstiderne.

#delphini1 Stellar Astrophysics Centre Science and Technology - Aarhus Universitet

 

 

==== Delphini-1 update 26.9.2019 =====

Til lykke med fødselsdagen, Delphini-1!!!!

For nøjagtigt to år siden tændte vi for Delphini-1 for første gang, lige efter at vi var blevet færdige med at samle den i det rene rum på iNano. Som tiden dog flyver, og hvor har vi nået meget i de to forløbne år. Satellitten blev samlet, den blev afprøvet, jordstationen blev bygget og afprøvet, vi fragtede satellitten til Houston (som håndbagage i flyet!) og fik den koblet til afsendelsesmodulet, den fløj til den Internationale Rumstation, og vi så opsendelsen, og så blev den endelig sat på fri fod ude i rummet. Delphini-1 har det fint, og tager fine billeder; især af Australien og omegn.

I alt har omkring 50 studerende været involveret på den ene eller den anden måde. Men lige her og nu vil jeg sige særligt tak til de, som brugte masser af timer på at teste satellitten, og til den helt utroligt enthusiastiske gruppe studerende, som er i kontakt med Delphini dag og nat. Det er jeres fortjeneste, at missionen indtil nu har været en helt fantastisk succes!!!!

Vichi Antoci

Aarhus University, Science and Technology - Aarhus Universitet, Stellar Astrophysics Centre, GomSpace Group, NanoRacks

 

==== Delphini-1 update 12.8.2019 =====

Vi fejrer Delphini-1s tur nummer 3000 omkring Jorden idag! Vi gør det med det her fine billede af horisonten set fra Delphini-1. Det er et af de fineste billeder af Jordens atmosfære, som vi endnu har fået ned. Billedet er optaget den 12. juli klokken 05:07 (UTC) et sted over havet imellem Australien og Antarktis.

Vi glæder os til at fejre mange flere omløb i fremtiden!

 

==== Delphini-1 update 21.7.2019 =====

Idag er det 50 år siden, mennesket for første gang satte sin fod på Månen. En fantastisk og modig teknisk indsats. Det lykkedes igen 5 gange mere, og forhåbentlig er vi snart der oppe igen.

Selvom Delphini-1 aldrig kommer til Månen, kan vi jo godt drømme lidt om de øde områder på overfladen og den fantastiske rejse frem og tilbage. Her har Delphini-1 taget et billede af fuldmånen til os - og ja, vi véd godt, at det ikke er lige så imponerende som månelandingerne, men for os og lille Delphini-1 er det et stort skridt.

 

 

==== Delphini-1 update 29.6.2019 =====

Delphinierne er allerede i rummet. Nu venter vi så bare på de store hvaler!

==== Delphini-1 update 28.5.2019 =====

 

Vi har ikke været så flinke til at opdatere på det seneste, for der er masser af forlæsninger, eksaminer og master/PhD projekter, som ikke skriver sig selv, desværre.

Men lille Delphini-1 har det fint, og vi tager billeder, udfører projekter med den og automatiserer alt, hvad vi kan. Her er et af de seneste billeder fra Australien. Vi var helt utroligt heldige (det var desværre kun held) at fange både Uluru (Ayers Rock) og Kata Tjuta (The Olgas) på eet og samme billede. Det er to helt enestående steder, som har både en interessant geologisk og kulturhistorisk baggrund. Det er hellige områder for Anangu-folket.

Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet, Science and Technology - Aarhus Universitet

https://parksaustralia.gov.au/uluru/

==== Delphini-1 update 24.4.2019 =====

 

Vi var med til Forskningens Døgn i Stakladen den 24. april. Vi fortalte blandt andet om Delphini-projektet, og vi var i forbindelse med satellitten, mens masser af interesserede gæster så på. #ForskningensDøgn

 

 

==== Delphini-1 update 3.4.2019 =====

Delphini-1 har det fint, og holdet arbejder hårdt på flere forskellige projekter, f.eks. bedre at forstå hvordan Delphini-1 opfører sig i rummet, og automatisering af nogle af operationerne. Det sidste vil hjælpe os til at få lidt mere søvn, når passagerne sker i nattetimerne. Vi har et fint billede fra Australien her (og nogle skyer, som ligner en meget stor fugl!) Kan du finde området i Google Maps? Det tror vi, vi kan: goo.gl/maps/rBpwtz9PYmy

==== Delphini-1 update 12.3.2019 =====

Første (gode) billeder fra Delphini-1.

Efter en hel del besvær og en masse søvnløse nætter (bogstaveligt talt, for Delphini-1 passerer forbi Aarhus i nattetimerne for tiden) har vi endelig fået, hvad vi i hvertfald selv mener er smukke billeder.

Det er et billede af Jordens blå horisont og af et lille udsnit af det sydlige stillehav. Du kan finde mere om billederne her, og de findes i fuld opløsning her.

==== Delphini-1 update 27.2.2019 =====

Tiden flyver, når vi har det sjovt og meget travlt...så man glemmer nemt at opdatere, så ups og undskyld! Her er lidt nyt, og en fin video (fra NASA og NanoRacks) fra da Delphini-1 blev sendt ud i rummet fra ISS rumstationen. Filmen er optaget af den canadiske astronaut David Saint-Jaques.

Som I måske husker, havde vi nogle problemer i starten, men efter et stykke tid fandt vi ud af, at det var vores jordstation, som ikke virkede helt som den skulle. Siden har vi ombyttet de dårlige komponenter og kalibreret hele systemet en gang mere. Nu kan vi kommunikere med Delphini-1, og vi kan hente "husholdningsdata" ned, så vi véd, at satellitten har det fint.

Den opfører sig nominelt, som det hedder i rumsproget, og vi kan også få billeder ned, men kun i små "frimærkeformater". Vi leger stadig lidt med kameraet, for at finde de bedste indstillinger, og vi er ved at være kørt ind med en daglig rutine for holdet. Det næste bliver: et pænt Delphini-1 billede!

Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet, Science and Technology - Aarhus Universitet, GomSpace Group, NanoRacks

==== Delphini-1 update 15.2.2019 =====

Her er en lille opgave: Kan du finde Delphini-1 på billedet her, optaget fra ISS lige efter deployeringen af vores satellit. Klik på billedet, hvis det kniber! Foto: NASA.

 

==== Delphini-1 update 15.2.2019 =====

Endelig lykkedes det os at få vores ground station op at køre efter at have erstattet nogle komponenter. Nu kan vi endelig kommunikere korrekt med Delphini-1. Udover at vi har testet alle underkomponenter ved vi også at kameraet har det godt. Næste skridt: Download billeder!

Mange tak til GomSpace Group for jeres hjælp på så kort frist! Vi vil også gerne takke især Aalborg Universitet og alle de mange radioamatører som har fulgt Delphini-1! Det har været meget vigtigt for os at vide at vores satellit er funktionsdygtig og har det godt.

 

==== Delphini-1 update 12.2.2019 =====

Vores satellit har det stadig godt og vi har nu identificeret problemet med vores ground station til at være forbundet med hardware dele. Vi er meget lettet over at problemet ikke er forbundet med satellitten, men skyldes teknisk udstyr på jorden, som vi har let adgang til. Vi håber at kunne fikse komponenterne ASAP. 

 

===== Delphini-1 update torsdag 7.2.2019 14:30 ======

Vi har kontakt!  I går, onsdag den 6.2. klokken cirka 16:15 hørte vi de første signaler fra vores satellit. Den er i live, og har det godt.

Siden har vi arbejdet intenst på at opretholde kontakten og med at forstå, hvorfor vi ikke hørte fra Delphini-1 tidligere. Når det er overstået, begynder vi på det rigtige arbejde!

 

===== Delphini-1 update mandag 4.2.2019 12:20 =====

 

Vi har endnu ikke fået kontakt med vores satellit Delphini-1 på trods af mange forsøg i løbet af weekenden. Vi har modtaget signaler fra andre satellitter, så vi er sikre på, at vores jordstation fungerer som den skal på alle måder. Desuden holder vi øje med det internationale netværk for radioamatører, hvor der også er flere, som hjælper os med at lytte efter signalet fra Delphini-1, men stadig her mandag formiddag uden held.

Vi fortsætter med at lytte, og vi regner stadig med, at Delphini-1 har det fint i sin bane om Jorden. Vi véd fra tidligere, at det adskillige gange er sket, at kommunikationen med en satellit først er kommet i orden efter uger eller endda måneder.

 Vi vender tilbage så snart vi har nyt! Hjælp os ved at krydse fingre!

 Dephini-1 holdet på Aarhus Universitet.

--------------------------------------------------------

Vi har netop fået tilsendt dette flotte billede, som er optaget fra den Internationale Rumstation ISS i det øjeblik, hvor Delphini-1 bliver sendt ud i sin egen bane om Jorden. Klik på billedet og nyd det i fuld opløsning. Foto: NASA og NanoRacks.

Delphini-1 blev planmæssigt sendt ud fra ISS i sit eget kredsløb torsdag den 31. januar 2019 klokken 13:00.

 

Vi opdaterer nyhederne så snart vi kan, så hold øje med hjemmesiden her, med vores Facebookside, og vores Twitterkonto. På facebooksiden kan du også følge Delphini-1-projektet næsten helt tilbage til vi startede. Vi har nogle aldeles flotte billeder og lækre videoer, som vi desværre ikke kan vise på denne nyhedsside.

Opsendelsen af Delphini-1 til Den Internationale Rumstation ISS 5.12.2018 gik perfekt, og vores satellit er nu ombord på ISS.

 

Aarhus Universitets første satellit, Delphini-1 er et "proof-of-concept" projekt, hvor hovedformålet er at lære at håndtere og samle satellitdele, og at afprøve og arbejde med en videnskabelig satellit.

Satellitten er en 10 x 10 x 10 cm Cubesat udstyret med et kamera og kommunikationsudstyr; typebetegnelsen er 1U-NanoEye. Den bliver leveret som samlesæt af Aalborgfirmaet GOMspace. En gruppe studerende bliver oplært af GOMspace, og de har samlet og afprøvet satellitten. På Aarhus Universitet er der oprettet et kontrolrum, og en anden gruppe studerende har samlet og afprøvet kommunikationsudstyret og den software, som er nødvendig for at kontrollere satellitten og kameraet. De studerende er også i gang med at udvikle nyt software og nye algoritmer, og designe deres egne eksperimenter, som kan udføres med Delphini-!.

Delphini-1 er et samarbejdsprojekt imellem tre institutter under fakultetet for Science and Technology ved Aarhus Universitet:

Institut for Fysik og Astronomi. Kontakt: Victoria Antoci(projekt scientist og project manager), Hans Kjeldsen  (PI)

Institut for Ingeniørvidenskab. Kontakt: Rune H. Jacobsen

Institut for Geoscience. Kontakt: Christoffer Karoff

Skriv til os, hvis du er interesseret i at deltage i næste trin i vore satellitprojekter.

Studerende, som er indskrevet på Institut for Fysik og Astronomi, Institut for Ingeniørvidenskab og Institut for Geoscience kan deltage i Delphini-1 projektet.

Alle er velkomne til at følge med i, hvordan vores spændende projekt skrider frem på disse websider. Undervisningen og arbejdet i øvrigt i forbindelse med Delphini-1 foregår udelukkende på engelsk, så det er ikke alle websider, som vil være tilgængelige på dansk.